Karácsonyi szokások és hagyományok a világ minden tájáról

A Télapó vagy a Jézuska hozza az ajándékot? Ki húzza a Mikulás szánját a forró Ausztráliában? Miben különbözik az amerikai és az angol Télapó? Ki az a Jultomten, és egyébként is mikor van karácsony?

Ajándék, de kitől is?

Nálunk a Jézuska hozza az ajándékot a fa alá, de nincs ez mindenhol így. Az angoloknál Father Christmas, tehát Karácsonyapó érkezik a kéményen keresztül hosszú, piros köpenyében, még az Egyesült Államokban Santa Claus tesz boldoggá kicsiket és nagyokat, valamivel rövidebb, térdig érő kabátjában. A szomszédos Ausztriában a karácsony gyermekére, Christkind-re várnak az ünnepek alatt, de például a svédeknél Jultomten végzi el karácsonyi kötelességeit. Természetesen nem feledkezhetünk meg az igazi Télapóról, a finn Joulupukkiról, aki a kémény helyett egyszerűen bekopog a házakba, hogy rátaláljon a jó gyerekekre. Az oroszok télapója Gyed Moroz, aki egy bájos hölgy segítségével, név szerint Sznyegurocskával karöltve teljesíti a karácsonyi kívánságokat. A spanyol egymástól kapják az ajándékot, mivel náluk igen fontos újévi ünnep a vízkereszt, amikor a gyerekek a napkeleti bölcsektől várják a meglepetést. Az olaszoknál a Vízkereszt szülöttje, vagyis La Befana teljesíti a kívánságokat, de lassan már náluk is elterjed a karácsonyi ajándékozás hagyománya.

Mikor van karácsony?

Bár nálunk és még számos másik országban december 25-e a karácsony, nincs ez mindenhol így. Az oroszok a pravoszlávok eltérő naptára miatt január 1-én ünneplik a karácsonyt, még Dél-Afrikában nyáron tartják a szeretet ünnepét. A lett gyerekek járnak csak igazán jól, hiszen náluk a szentestétől kezdve 12 napon keresztül hozza a Mikulás az ajándékot, de az írek is két héten át ünnepelnek.

Fotók: qualityimagesearch.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!