Így ajándékozz - Illemtan a karácsonyi ajándékozáshoz

A karácsonyi ajándékozás sok fejtörést okozhat, de néhány íratlan szabály ismeretével könnyen elkerülhetjük az esetleges csapdákat.

Alapszabályok
Az ajándékok beszerzésénél fontos figyelembe venni a megajándékozott személy jellemzőit, hobbijait, szokásait; végig érdemes észben tartani, hogy nem saját magunkat készülünk meglepni, így ne az általunk áhított dolgokat szerezzük be szeretteinknek. Újdonsült vagy távolabbi ismerőseinknek így (mivel valószínűleg nem ismerjük eléggé őket) semleges dolgokat vásároljunk, és tartózkodjunk a személyes jellegű tárgyaktól.

Vendégségben
A karácsonyi rokon- és barátlátogatásokra semmiképpen sem illik üres kézzel érkezni. Az egyes személyeknek szánt ajándékok mellé mindenképpen vigyünk egy üveg értékes likőrt, egy doboz bonbont vagy egyéb minőségi édességet is, kifejezve hálánkat a vendéglátásért.

Ár
Semmiképp ne a virágzó anyagi helyzetünk kifejezése legyen a célunk az ajándék árának megválasztásában. Egy túl drága ajándék elfogadása kellemetlen lehet a megajándékozottnak, ha ő nem tudja megfelelően viszonozni. Az ajándék értékének megállapításánál, főleg, ha távolabbi ismerősről van szó, vegyük figyelembe a megajándékozni kívánt személy anyagi helyzetét, korlátait is.

Árcédula
Mivel feltehetően nem az a célunk, hogy a másik előtt kérkedjünk nagylelkűségünkkel, így az árcédulákat mindenképpen kaparjuk le. Ha az ár nem cédulán van feltüntetve, s így nem szedhető le (például egy könyvnél), akkor viszont nem illik áthúzni vagy letakarni.

Pénz ajándékozása
Bár ez egy nagyon kényelmes ajándékozási mód lehet a kevésbé fantáziadúsaknak, mégsem ajánlott. Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy minek is örülne igazán a másik, még mindig rendelkezésünkre állnak a különféle ajándékutalványok, amelyekkel sokkal elegánsabban intézhetjük el a karácsonyi ajándékozást, mint a díszes borítékba rejtett bankjegyekkel.

Ajándék a főnöknek?
Nem igazán ajánlott főnökünk megajándékozása, hiszen úgy tűnhet, mintha így próbálnánk lekenyerezni, s ez a félreérthető gesztus később számos kellemetlenséget okozhat, illetve népszerűtlenné tehet minket munkatársaink körében is. Ha mindenképpen ragaszkodunk a főnök megajándékozásához, akkor kollégáinkkal közösen vásároljunk valamit.

Hogyan fogadjuk az ajándékot?
Mindenképpen örömmel. A megajándékozottnak feltétlenül meg kell néznie a karácsonyi meglepetést az ajándékozó jelenlétében, s még ha elégedetlen is vele, csalódottságát semmiképpen sem illendő kimutatnia.

Oldalak