Ezekre figyelj oda, ha ruhát ajándékozol!

Karácsonykor sokan gondolkodnak ruhanemű ajándékozásán. Vannak azonban bizonyos szempontok, amiket szem előtt kell tartania annak, aki ilyesmire adja a fejét. Lássuk, melyek ezek!

Igény
Nem elsősorban arról van itt szó, hogy az illetőnek valóban szüksége van-e egy tizenkettedik kötött pulóverre. Sokkal inkább arról, hogy örülni fog-e neki, szeret-e ruhát kapni ajándékba. Vannak tipikusan olyan emberek, és ez nemtől, életkortól, mindentől független, akik szemében a ruha az egy használati tárgy, nem ajándék, nem érték. Nekik nem biztos, hogy jó ötlet tehát ilyesmit adni. Ha nem tudjuk az illetőről, hogy hogy áll a témához, inkább valami kiegészítővel próbálkozzunk, sállal, kesztyűvel, sapkával.

Méret
Ez talán a legkínosabb dolog a ruhavásárlással kapcsolatban. Még a saját magunknak szánt ruhák esetében is van, hogy elnézzük a nadrág hosszát, vagy a bőségét, ha nem próbáljuk fel. Másoknak – főleg, ha kicsit testesebb személynek veszünk valamit –, sokkal kockázatosabb. Ha véletlenül nagyobbat veszünk, azt hiheti a megajándékozott, hogy kövérnek látjuk, ha pedig szűk lesz rá, ő fogja kínosan érezni magát. Tehát hacsak nem találjuk el tökéletesen a méretét, fordítva sülhet el az örömszerzés. Ha mégis megkísérelnénk a ruhavásárlást valaki másnak, próbáljuk meglesni – persze feltűnésmentesen –, a ruhacímkéjét, vagy kérdezzük meg egy közelebbi hozzátartozóját, hátha tudja, mekkora méretet hord az illető.

Stílus
Ez is éppolyan fontos, mint a méret. A leglényegesebb szempont itt, hogy ne magunknak vásároljunk! Tisztázzuk magunkban, hogy nem nekünk kell, hogy tetsszen a ruha. Az örüljön majd neki, aki kapni fogja. Ez viszonylag könnyű dolog akkor, ha az illetőnek van egy konkrét stílusa. Például egy rockernek vagy egy rappernek nem nehéz kitalálni, milyen ruhának örülne. Ha viszont az ajándékot kapó személy nem rendelkezik határozott öltözködés-tudattal, könnyen mellényúlhatunk egy-egy darabbal. Ilyenkor az általános karácsonyi stílusú pulcsikat, illetve a farmereket ajánljuk, hiszen ezek nagyjából bárkinek jók lehetnek.

Oldalak