Megható családi történetet mesélt Győrfi Pál

Az Országos Mentőszolgálat szóvivőjének teljesen megváltoztatta az életét az apaság.

MikulásGyár 2018 - Adni jó!

A MikulásGyár nem kér emelt díjas sms-t, nem teszi ki bankszámlaszámát, nem fogad el készpénz adományt. Névtelen jótevőket keresnek, akik tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodási szereket, jó minőségű ruhát, könyvet, játékot ajánlanak fel adományként a rászoruló családok megsegítésére. Az elmúlt évek gyakorlatát követve, országszerte számos gyűjtőponton adhatják le dobozaikat az adományozók, 2018. november 30. és december 21. között.

Minden úton segít

Győrfi Pál széles mosolyával és pozitív személyiségével hamar a nézők kedvence lett, így az elmúlt években már nemcsak az Országos Mentőszolgálat szóvivőjeként, hanem közszereplőként is láthatjuk. Négy gyermek édesapjaként és szakmájánál fogva, nagyon érzékenyen érinti minden olyan ügy, ahol rászoruló gyerekekről, nélkülöző családokról van szó. Minden évben segít valamilyen módon a nehézsorsúaknak, így igazán hiteles arca lett a MikulásGyár idei akciójának.

Aki a mentőszolgálatnál vállal hivatást, nem kérdés, hogy szeret segíteni. A MikulásGyár akciója miért volt olyan rokonszenves Önnek, hogy vállalta a csatlakozást?

Az utóbbi tíz évben teljesen megváltozott az életem. A nagyfiam most 21 éves, tehát már előtte is apa voltam, de 2008 óta egymás után három gyermekem is született, nagycsaládos lettem a szó klasszikus értelmében. Az egész értékrendem, gondolkodásom átalakult, hiszen korábban szinte kizárólag a munkámnak éltem. Ma már egyenlőségjel került a család és a hivatásom közé, sőt, még meg is előzik az apai érzések a szolgálatot. Más szemüvegen keresztül nézem a világot, egyszerűen gyerekbolond lettem. Összeszorul a szívem, ha olyan gyerekeket látok, akik nélkülöznek és nem olyan körülmények jutottak nekik, mint az én gyerekeimnek. Nincs szebb dolog, mint gondolni rájuk, anonim módon segíteni nekik. Kicsit ellentmondásos ez a dolog, mert a MikulásGyár egyik arcaként nem bújhat az ember a névtelenség mögé, de maga az akció jellege azért szép és felemelő, mert nem kell felfedni kilétüket a jótevőknek. A korábbi években a családommal több alkalommal ellátogattuk a gyűjtőpontok valamelyikéhez és mi is segítettük ilyen módon a rászorulókat, így nem volt kérdés, hogy elfogadom a felkérést.

Hogyan szokták eljuttatni a csomagokat? Milyen érzés ezt megtenni évről-évre?

A gyerekeimnek azt tanítom, hogy adni legalább akkora élmény, mint kapni. Amikor elmegyünk a MikulásGyárhoz és letesszük a csomagunkat, bennünket hasonlóan jó érzéssel tölt el az adományozás, mint az ajándékot megkapó kisgyereket a meglepetés öröme, aki majd kinyitja otthon. Ha nem is ismerjük azokat, akik kapják és nem látjuk a pillanatot, amikor kinyitják a dobozt, akkor is el tudjuk képzelni, milyen jó lehet nekik, hogy gondolt rájuk valaki egy kis kedvességgel.

Sok munkahelyen összefognak egy-egy jótékonysági akció érdekében. A mentőszolgálat munkatársaira ez mennyire jellemző?

Az utóbbi időben családbarát munkahellyé váltunk, ami nemcsak egy plecsnit jelent, hanem egy szemléletmódot. Összesen 8000 ember dolgozik nálunk, akiknek túlnyomó része kivonuló szolgálatot lát el, vagyis a betegellátás első vonalában tevékenykedik. Biztosan a közvélemény is jól tudja, hogy nem a meggazdagodás motiválja őket, amikor jelentkeznek hozzánk, hanem az érzés, hogy szeretnének segíteni az embereken. A munkatársaink szerettei nehéz helyzetben vannak, hiszen a beosztások sokszor alakulnak úgy, hogy a szülő, testvér vagy éppen gyerek nem tud karácsonykor együtt lenni a családdal. Mi minden évben tartunk egy saját Mikulás ünnepséget, amikor mindenféle meglepetéssel kedveskedünk a családoknak, de az év hátrelévő részében is ügyelünk arra, hogy kifejezzük egymásnak hálánkat a közös munkáért.

Otthon, családi körben hogyan telik a karácsony?

Mi már a Mikulással, december 6-án elkezdjük az ünnepi ráhangolódást. A kitisztított kiscipők mellett a nagyok is szépen sorakoznak, mert a gyerekek mellett a feleségemmel mi is meglepjük egymást évről-évre valami aprósággal. A karácsony számomra mindig egy nagyon meghitt családi ünnep, már gyerekkorom óta. Volt egy szokásunk, a lakásunkban volt egy nagy zongora, amin az anyukám eljátszotta a Mennyből az angyalt, körbe állta őt a család és együtt elénekeltük. Ezt a szép emléket átmentettem a saját családomba is, van egy kis elektromos szintetizátorunk, amivel ugyanígy teremtjük meg a hangulatot, mielőtt elérkezne az ajándékozás.

Ezúttal is több hazai híresség csatlakozott a nemes kezdeményezéshez.

Leadfotó: instagram.com/mikulasgyar; Győrfi Pál engedélyével

Oldalak

Szólj hozzá Te is!