Szerelem első látásra: tényleg létezik?

„Mihelyt megpillantotta, rögtön tudta, hogy ő az igazi”- hallhatjuk sokszor a romantikus filmekben, és olvashatjuk szintén ezerszer az ilyen könyvekben. Rengeteg nő álma az ilyen szerelem. Az érzés, amikor egy pillantás elég, és tudjuk, hogy Ő kell, vele szeretnénk leélni az életünket. A való életben azonban ez jóval komplikáltabb, és elég ritkán hallunk ehhez hasonló, mesébe illő történeteket. Vajon tényleg létezik szerelem első látásra?

Hiszünk még benne?
A rohanó hétköznapokban egyre kevesebb olyan ember van, aki hisz az első látásra szerelemben. Nem is csoda, hiszen életünk során rengeteg csalódás ér minket, szakítások, megcsalások, kapcsolatok, melyek egyáltalán nem úgy alakulnak, ahogy mi azt elképzeltük. Sokan ezért még ha találkoznának is első látásra a nagy szerelemmel, lehet, hogy butaságnak, hirtelen fellángolásnak tartanák ezt az érzést, és hamar tovább is állnának. Ez azonban nem biztos, hogy a megfelelő reakció.

Igenis létezik!
Kutatók ugyanis kimutatták, hogy agyunkban néhány másodperc alatt eldől, hogy kit találunk vonzónak és kit nem. Agyunk tehát megmondhatja nekünk, ki az igazi. Írországban a kutatók heteroszexuális és egyedülálló nőket és férfiakat teszteltek.

Megkérték őket, hogy vegyenek rész egy olyan találkán, ahol minden résztvevő 5-5 percet töltött el a másikkal, majd pedig beszélniük kellett arról, hogy kivel szeretnének újra találkozni. A randik közben persze a tesztalanyok agyát is figyelték. Később a résztvevők személyesen is találkoztak azokkal, akiket kiválasztottak, és 63%-uknál az első benyomás csak erősödött. A tudósok kimutatták, hogy az agyban elhelyezkedő mediális perfontális réteg felelős azért, hogy kit tartunk elsőre szimpatikusnak. Ez a terület pedig különösen aktívvá válik, ha olyan embert látunk, akit vonzónak találunk.

Amerikai tudósok pedig bebizonyították, hogy 0,2 másodperc elég arra, hogy felmérjük az illetőt, és azt hogy a lehetséges párjelöltjeink közé tartozik-e. Ahhoz pedig, hogy szerelembe essünk, 8,2 másodpercre van szükségünk.

A lényeg a szerelem
Szerelem első látásra tehát a tudományos kutatások eredményei alapján is létezik. Így hát ne fussunk el, ha velünk is megtörténik, hanem ha úgy gondoljuk, nyugodtan kockáztassunk. Azt senki nem garantálja, hogy az így kialakuló kapcsolat életünk végéig zökkenőmentes és boldog lesz, de egy próbát mindenképpen megér.
Az tény, hogy inkább a lassan, ismerkedés során kialakuló szerelmek a mindennaposak, mert sokszor szükségünk van több időre, hogy a külsőn kívül felismerjük és megszeressük a másik belső tulajdonságait is. De ez egyáltalán nem baj. Ne keseredjünk el, ha mi nem első látásra szeretünk bele életünk párjába! A szerelem mindenkinél máshogy érkezik, a lényeg pedig maga a kapcsolat és a boldogságunk.

Egyéjszakás kalandból szerelem? - Igaz történet

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Lifestyle
Sokan töltik az okostelefonjukat maguk mellett az ágyban - írja a TWN.hu. Igen ám, de ez nemcsak a készülék, hanem a tulajdonosa számára is komoly veszélyeket rejt.
Lifestyle
A Nyilast pozitív energiák veszik körbe, használja ki őket! Napi horoszkóp.
Sztárok
1997. július elsején ünnepelte 36. születésnapját a hercegné: akkor még nem tudta, de ez volt számára az utolsó.