Mindent a HPV vírusról

A HPV a humán papillomavírus rövidítése, amely az egyik leggyakrabban előforduló, leginkább szexuális úton terjedő betegség. Manapság leggyakrabban a méhnyakrákkal kapcsolatban hallhatunk róla, miközben számos más megbetegedés okozója is lehet. Olvass tovább és tudj meg mindent a vírusról!

Mi a HPV?
Maga a HPV nem egyetlen vírust jelöl, hanem egy víruscsoportot, mely körébe körülbelül 150 vírus tartozik. A HPV DNS-ből épül fel, amely azt jelenti, hogy önmagukban nem képesek szaporodni, így egy magasabb rendű sejtbe épülve él. A HPV-fertőzöttség tehát nem betegség, hanem egy életre szóló állapot, mely gyógyszerrel vagy műtéttel nem kezelhető.

Hogyan terjed?
A HPV víruscsoport körének körülbelül fele szexuális úton terjed, míg a többit szinte bárhonnan össze lehet szedni. Ma a lakosságnak több mint a fele fertőzött a vírus különböző típusaival! Létezik azonban védőoltás, mely hatékony védelmet nyújt a méhnyakrák kialakulása ellen. Fontos megjegyezni, hogy a vakcina nem véd az összes rákkeltő HPV típusaival szemben, így a szűrővizsgálatok rendszeressége sem elhanyagolható.

Mik a tünetei?
A HPV vírus önmagában nem okoz semmiféle tünetet. Az általa kiváltott hámelváltozások, melyek leginkább a bőrön, illetve a nyálkahártyákon jelennek meg, okozhat - súlyosabb esetben - rákos elváltozásokat. A méhnyakrák szerencsére szűrővizsgálattal már a korai stádiumban észrevehető, így eredményesen kezelhető.

Hogyan védekezhetünk ellene?
A már említett védőoltás nyújt egy bizonyos fokú védelmet ellene. Az állam által finanszírozott szűrések rendszeressége is fontos, hiszen az ekkor vett kenetnek köszönhetően már a korai szakaszban kimutatható bármilyen elváltozás. Javasolt tehát évente egyszer kérni a vizsgálatot nőgyógyászunktól. Mivel a rákot okozó HPV típusai nemi úton terjednek, ezért az óvszer használata nyújthat bizonyos védelmet ellenük, azonban ez sem százszázalékos, hiszen az intim testrészek érintkezésével is könnyen átterjedhet a vírus.

Hogyan kezelhető?
A HPV-fertőzöttség önmagában nem jelent egyet sem műtéti beavatkozással, sem pedig gyógyszeres kezeléssel. A vírushordozó állapot nem betegség, hanem egy állapot. Karbantartására javasolt az általános immunerősítés, a stressztényezők, lelki, kémiai és fizikai tényezők kiitkatása, illetve nők esetén a hüvely ökoegyensúlyának fenntartása. A kezelés akkor indokolt, ha a rákszűrés során az orvos valamilyen elváltozást tapasztal.

Oldalak

Sztárok
Nincsenek túl fényes kilátásai Harry hercegnek a családjával való kibékülése kapcsán, egy szakért szerint viszont lenne egy megoldás, ami segíthet.
Lifestyle
Ha kíváncsi vagy arra, hogy melyik tejtermék kínál jobb tápértéket, akkor olvass tovább.
Lifestyle
Hogyan mondd ki a macskádnak, hogy „szeretlek” az ő nyelvén? Nyugi, nem kell túletetned jutalomfalatokkal.