Mindent a HPV vírusról

A HPV a humán papillomavírus rövidítése, amely az egyik leggyakrabban előforduló, leginkább szexuális úton terjedő betegség. Manapság leggyakrabban a méhnyakrákkal kapcsolatban hallhatunk róla, miközben számos más megbetegedés okozója is lehet. Olvass tovább és tudj meg mindent a vírusról!

Mi a HPV?
Maga a HPV nem egyetlen vírust jelöl, hanem egy víruscsoportot, mely körébe körülbelül 150 vírus tartozik. A HPV DNS-ből épül fel, amely azt jelenti, hogy önmagukban nem képesek szaporodni, így egy magasabb rendű sejtbe épülve él. A HPV-fertőzöttség tehát nem betegség, hanem egy életre szóló állapot, mely gyógyszerrel vagy műtéttel nem kezelhető.

Hogyan terjed?
A HPV víruscsoport körének körülbelül fele szexuális úton terjed, míg a többit szinte bárhonnan össze lehet szedni. Ma a lakosságnak több mint a fele fertőzött a vírus különböző típusaival! Létezik azonban védőoltás, mely hatékony védelmet nyújt a méhnyakrák kialakulása ellen. Fontos megjegyezni, hogy a vakcina nem véd az összes rákkeltő HPV típusaival szemben, így a szűrővizsgálatok rendszeressége sem elhanyagolható.

Mik a tünetei?
A HPV vírus önmagában nem okoz semmiféle tünetet. Az általa kiváltott hámelváltozások, melyek leginkább a bőrön, illetve a nyálkahártyákon jelennek meg, okozhat - súlyosabb esetben - rákos elváltozásokat. A méhnyakrák szerencsére szűrővizsgálattal már a korai stádiumban észrevehető, így eredményesen kezelhető.

Hogyan védekezhetünk ellene?
A már említett védőoltás nyújt egy bizonyos fokú védelmet ellene. Az állam által finanszírozott szűrések rendszeressége is fontos, hiszen az ekkor vett kenetnek köszönhetően már a korai szakaszban kimutatható bármilyen elváltozás. Javasolt tehát évente egyszer kérni a vizsgálatot nőgyógyászunktól. Mivel a rákot okozó HPV típusai nemi úton terjednek, ezért az óvszer használata nyújthat bizonyos védelmet ellenük, azonban ez sem százszázalékos, hiszen az intim testrészek érintkezésével is könnyen átterjedhet a vírus.

Hogyan kezelhető?
A HPV-fertőzöttség önmagában nem jelent egyet sem műtéti beavatkozással, sem pedig gyógyszeres kezeléssel. A vírushordozó állapot nem betegség, hanem egy állapot. Karbantartására javasolt az általános immunerősítés, a stressztényezők, lelki, kémiai és fizikai tényezők kiitkatása, illetve nők esetén a hüvely ökoegyensúlyának fenntartása. A kezelés akkor indokolt, ha a rákszűrés során az orvos valamilyen elváltozást tapasztal.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!