Azt híreszteli magáról, hogy jó az ágyban? - Minden ötödik férfi bizonytalan saját szexualitásában

Minden ötödik magyar férfi bizonytalan abban, hogy teljes értékű merevedést tud elérni és fenn is tudja azt tartani az aktus végéig – derült ki egy friss felmérésből. Mi állhat a háttérben?

A potenciaprobléma még mindig tabu

A májusban zajlott széles körű online kutatás alapján kijelenthető, hogy a férfiak 14%-a hetente 4-5, míg közel harmada 3-4 alkalommal él nemi életet. Kiderült, hogy a férfiak 18%-a egyáltalán nem él szexuális életet, és minél idősebb valaki, annál jellemzőbb ez a helyzet: míg a 18-50 év közötti felnőtt férfiaknál csupán 13-15%-os ez az arány, addig az 51-65 év közötti korcsoportban már 22%-os, míg a 65 évnél idősebbek körében már 43%-ra emelkedik ez a mutatószám. Az eredmények elszomorítók, hiszen a férfiak többsége fontosnak tartja kielégítő, aktív szexuális életet.

Dr. Merth Gábor, az Affidea Férfiegészség Központ urológus orvos szakmai vezetője szerint a férfiak egyrészt félnek attól, hogy potenciazavaraik miatt nem sikerül teljesíteniük az ágyban, és a szégyenérzet miatt nem igen fordulnak orvoshoz ezzel a problémával.

A szakember meglátásait a kutatás eredményei is alátámasztják. Merevedési problémákkal a válaszadók 21%-a szembesül gyakran vagy szinte mindig, és minden tizedik férfi szinte minden aktus után vagy elég sűrűn elégedetlen az aktus után. Ezen kérdésnél is az adott válaszadó életkora határozza meg az elégedettségi szintet, míg 30 év alatt 10 válaszadóból kilenc mindig, vagy szinte mindig sikerrel zárja a szexuális aktust, addig az 50 év feletti férfiak közül már csak 70-60% válaszolta ugyanezt.

A potenciazavar tehát jelen van a magyar férfitársadalomban, ennek ellenére igen kevesen fordulnak vele orvoshoz. A megkérdezettek 13%-nál fordult elő már az, hogy csődöt mondott az ágyban, de emiatt nem fordult semmilyen szakemberhez, további 7% tudja is, hogy segítségre lenne szüksége, de azzal nincs tisztában, hogy kihez kellene fordulni. Urológusnál csupán az érintettek 11%-a járt már potenciazavar miatt.

Fotó: Affidea Magyarország Kft.

Oldalak