Az első szerelem tényleg az utolsó?

Régebben az volt a jellemző, hogy az első szerelem élethosszig tartó volt. Azóta sokat változott a világ, megváltozott a párkapcsolatokról alkotott felfogás is. Furcsán tekintenek arra az emberre, aki élete első szerelmével képzeli el az életét. De vajon az első szerelem-e az, amit utána mindegyikben keresünk?

Elválaszthatatlanok
Gyerekszerelem ide vagy oda, az első szerelem az, amikor az ember először érzi, hogy fontos valaki számára. Törődés, gondoskodás és szerelem – ezeket tapasztaljuk ki a legelső szerelmünkkel. Akik úgy tekintenek erre az első románcra, mint egy vár alapjaira, akkor az építkezés egy egész életen át is tarthat, hosszú, megalapozott élettel. Sokszor érheti a feleket kísértés, de azt érezni lehet, hogy a kötődés erősebb-e vagy a kalandvágy. Az első szerelemben a szeretetre, erős alapokra kerül a szexuális vágy, a vonzalom. Úgy tartják a házasság akkor lesz tartós, ha erős szerelemre épül. Vajon az első szerelem a legerősebb?


Fiatalon összekerülni

Sok olyan pár van, akik 15-16 évesen találkoznak, úgy érzik megtalálták azt, akivel leélik majd az életüket. Kijárják a középiskolát, az egyetemet, és végig kitartanak egymás mellett, majd összeházasodnak és gyermeket vállalnak. Az ilyen történetek a jó példák arra, hogy létezik az első szerelem örökké tartó varázsa, de emellett ezek a kapcsolatok ritkák is.


Korkülönbséggel is lehetséges?

A korkülönbség hol gondot jelent, hol pedig pont ez az a tényező, ami jobban összekovácsolja a két félt. Olyan típusú emberek esetében, akik mindig érettebbek társaságában érezték jól magukat, különösen kedvező, ha megtalálja a szíve másik felét. Kisebb, nagyobb konfliktusok adódnak ugyan, de ha elég erős, kitartó a szerelem, akkor ezt is könnyedén áthidalhatják.

Megbocsájtható-e a félrelépés?
Az élethosszig tartó kapcsolat során, amikor mindkét fél érzi, együtt fognak megöregedni, megbocsájtható-e ha az egyik fél mégis hűtlen?
A megbocsájtás típusfüggő is, de érezni lehet azt is, ezek a félrelépések mennyire voltak komolyak, partnerünk őszintén beszélt-e róluk. Számos kapcsolat melyben megjelent a hűtlenség, véget ér, legtöbbször nem tudják lezárni. Csak a legerősebb szerelem élheti ezt túl, ha érezzük, hogy partnerünknek is ugyanolyan fontos a szerelem, ugyanannyira kötődik hozzánk.


Igaz szerelem egy életen át?

Az első szerelem, ha igaz szerelem, akkor nehezen kezdi ki az idő vasfoga. A New York-i Stony Brook egyetem kutatói alátámasztották ezt az állítást. Önkéntesek agyát térképezték fel, akik már 20 éve együtt vannak párjukkal. Az eredmények azt mutatták, hogy az emberek ugyanolyan intenzitással képesek szeretni egész életükön át. A kutatás során kiderült, hogy a legtöbb felmért egyénben ugyanolyan érzés keletkezik partnere fotójának láttán, mint a friss szerelmesek esetében. Ez a kutatás megcáfolta azt az állítást, miszerint a szerelem 15 hónapig tart.

Az első szerelem az érzelmek tobzódása: gyors szívverés, pirospozsgás arc, elgyengül térd. Ez az érzés egy életen át kísér bennünket, és akár egy nem várt találkozás is előhozhatja.

 

Oldalak