A fogamzásgátlás meghökkentő történelme

Szerencsére a modern világban már nekünk, nőknek rengeteg féle egészséges megoldás van arra, ha nem szeretnénk gyereket. Elődeinknél azonban ez egyáltalán nem így volt. Korábban sok megrázó és érthetetlen fogamzásgátló módszert alkalmaztak a nem kívánt terhesség elkerülésére. Most megmutatjuk nektek azokat a szokatlan módszereket, amelyeket őseink használtak a védekezésre.

Imádkozz!

A fogamzásgátlás legrégebbi változata szakrális alapon működött. Ekkor még nem ismerték a terhesség okát, így nem tehettek mást, mint imádkoztak az istenségekhez, és különböző varázslatokat, amuletteket és ráolvasásokat alkalmaztak az együttlét után. Néha még egy-egy áldozatot is bemutattak. A VI. században például a nők macskaherét hordtak amulettként a nyakukban.

A megszakításos közösülésre viszont akármilyen meglepő, a Bibliában is találunk utalásokat, amit a történelem kezdetén is sokan alkalmaztak: „Onán a magját a földre irányította, nehogy testvére özvegye tőle teherbe essen”.

Bizarr pesszáriumok és főzetek

Az ókori egyiptomi nők is fontosnak tartották a fogamzásgátlást, de eléggé ijesztő módon. Ők már rájöttek arra, hogy a férfiak ondója okozza a terhességet, ezért mézből és krokodilürülékből készítettek pesszáriumokat, amik persze rengeteg fertőzést idéztek elő használójuknál. Később megjelent náluk az óvszer, de nem a mai értelemben. A férfiak természetes anyagokból próbáltak egyfajta „védősapkát” készíteni.

Az ókori görögöknél már megjelent a magzatelhajtás módszere is, amire különböző növények főzetét alkalmazták. Ilyen volt például a vadmurok, amit Indiában még napjainkban is használnak. Készítettek savas gyümölcsökből spermaölőszereket is.

Kínában a fogamzás elkerülése érdekében a nők hasára az aktus közben forró vasgolyót helyeztek, amit a kínaiak teljesen hatásosnak véltek.

Tiltott fogamzásgátlás a középkorban

A középkori egyház mindenféle fogamzásgátlást vagy magzatelhajtást bűnös, egyházellenes tevékenységnek nyilvánított, a nőket pedig, akik ezzel próbálkoztak, üldözték, vagy boszorkánynak nyilvánították. Ennek ellenére persze a nők kitartóan próbálkoztak: ecetsavas hüvelyöblítéssel és vászonból, állati bőrből vagy bélből készült óvszerrel is.

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!