Somlói galuska recept - Mindannyiunk kedvence
A somlói galuska „Magyarország kedvenc süteménye”és egyben a magyar cukrászat egyik legismertebb készítménye.
Hozzávalók
A piskótához
- 6 tojás
- 12 dkg cukor
- 12 dkg liszt
A csokoládéöntethez
- 10 dkg cukor
- 2 ek kakaó
- 5 kanál víz
A vaníliakrémhez
- 2 tojássárgája
- 5 dkg cukor
- 1 kk liszt
- 1/2 l tej
- 1 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
A töltelék elkészítéséhez
- 1,5 dl rum
- 7 dkg darált dió
- 7 dkg mazsola
- 7 dkg barackíz
A díszítéshez
- 2 dl tejszín
- 10 dkg cukor
Elkészítés
A hat tojásfehérjéből a 12 dkg cukor fokozatos hozzáadásával kemény habot verünk, és hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd a lisztet. Kibélelünk egy tepsit sütőpapírral, és ujjnyi vastagon rákenjük a tésztát. Közepesen meleg sütőben szép világosra sütjük. Az így kapott piskótalapot háromfelé osztjuk, és mindegyiket meglocsoljuk rummal. Az egyikre vékonyan rákenjük a csokoládékrémet, majd ujjnyi vastagon a vaníliakrémet, rátesszük a következő lapot, amit darált dióval, mazsolával és rummal, majd ugyancsak vaníliakrémmel vastagon megkenünk. A legfelső lap tetejére rum, csokoládékrém, darált dió kerül, majd az egészet vékonyan megkenjük barackízzel. Egy napra hűtőszekrénybe tesszük, másnap a tálalásnál villával kis galuskákat szaggatunk belőle, egymásra halmozzuk, felvert tejszínhabbal díszítjük, a tejszínhabra még kevés csokoládéöntetet teszünk.
A vaníliakrémhez 2 tojássárgáját 5 dkg cukorral, és 1 kiskanál liszttel kikeverünk, majd fél liter tejjel felengedjük. Állandó keverés mellett sűrűsödésig főzzük. A tűzről levéve 1 dkg vajat és 1 csomag vaníliás cukrot adunk hozzá, amit szintén jól belekeverünk.
A csokoládéöntethez a 10 dkg cukrot és a másfél evőkanál kakaót 4-5 evőkanál vízzel forrásig főzzük, egészen addig, amíg a cukor teljesen elolvad, ezután felhasználjuk.
Ezt is ajánljuk: Gundel palacsinta - Katt ide!