Recept

Gundel palacsinta

A Gundel palacsinta igazi hungarikum, amit Gundel Károly talált ki. A vendéglátós budapesti étterme a két világháború között nemcsak Európában, hanem a tengerentúlon is híres volt, többek között a palacsintája miatt is.

22 cm átmérőjű sütőben megsütöm a palacsintákat. A mazsolát langyos vízbe beáztatom. Közben a dió egyik felét aprítóban durvára darabolom, a másik felét ledarálom. Egy tálkába teszem, hozzáadom a porcukrot, fahéjat. A tejszínt mikróban felmelegítem, ráöntöm a dióra, beleadom a mazsolát. Összekeverem, és a mikróban még 1 percig melegítem, közepes teljesítményen. Ha meghűlt, belekeverem a rumot is. Ha sűrű, kanálnyi tejszínnel hígítom. A vaníliát felhasítom. Kikaparom a belsejét, és a tejhez adom. A tojássárgáját a cukorral és a tejjel elkeverem. Kis lángon, folytonos keveréssel felmelegítem, míg besűrűsödik. Forrnia nem szabad, kb. 70 fok elegendő. Ezután még forrón beleadom a kaka

Video A Hegyi doktor Magyarországon: Interjú Hans Sigl-el

Hozzávalók 4-6 db palacsintához

Töltelék

  • Tetszik az oldal?
    Nyomj itt egy nagy
    Tetszik-et és gyere
    máskor is!
    10 dkg darált dió
  • 10 dkg durvára vágott dió
  • 2 dl tejszín
  • 5 dkg mazsola
  • 10 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 3 evőkanál rum

Csokiszósz

  • 2 tojás sárgája
  • 5 dkg keserű csokoládé
  • 1 púpos evőkanál holland kakaópor
  • 12 dkg cukor
  • 2 dkg jéghideg vaj
  • 2 dl tej
  • 10 cm-es vaníliarúd
  • 3 evőkanál rum

Elkészítés

22 cm átmérőjű sütőben megsütöm a palacsintákat. A mazsolát langyos vízbe beáztatom. Közben a dió egyik felét aprítóban durvára darabolom, a másik felét ledarálom. Egy tálkába teszem, hozzáadom a porcukrot, fahéjat. A tejszínt mikróban felmelegítem, ráöntöm a dióra, beleadom a mazsolát. Összekeverem, és a mikróban még 1 percig melegítem, közepes teljesítményen. Ha meghűlt, belekeverem a rumot is. Ha sűrű, kanálnyi tejszínnel hígítom. A vaníliát felhasítom. Kikaparom a belsejét, és a tejhez adom. A tojássárgáját a cukorral és a tejjel elkeverem. Kis lángon, folytonos keveréssel felmelegítem, míg besűrűsödik. Forrnia nem szabad, kb. 70 fok elegendő. Ezután még forrón beleadom a kakaót, és a csokoládét, csomómentesre keverem. Legvégül a jéghideg vajat is belekeverem (ettől lesz fényes). Ha kihűlt, a rumot is beleteszem. A szósznak sűrűn folyósnak kell lennie. A palacsintákat megkenem a töltelékkel, félbe majd negyedbe hajtom. Egy kanál olvasztott vajjal meglocsolom. Tálaláskor a palacsintákat 30 másodpercig mikrózom (vagy 1-2 percig a sütőben felmelegítem), porcukorral megszórom, a meleg csokiszósszal leöntöm.

Ezt is ajánljuk: Grillezett alma fagylalttal - Katt ide!

Fotó: diplomatickitchen.com

Oldalak

Recept
Sztárok
Kálloy Molnár Péter hirtelen halála az egész országot megrázta. A családja természetesen végig vele volt az utolsó percekben is.
Christmas
Alaposan gondold át, hogyan szállítod haza fenyőfát, mert hatalmas káoszt okozhatsz magadnak, és másoknak is.
Christmas
Az adventi időszak varázsa nemcsak a fényekben és a díszekben rejlik, hanem abban a csodában is, amikor a közösség a gyerekekért összefog. Egy apró ötletből született egy jótékonysági esemény, ahol...
Utazás
Mindig szeretjük megtudni, hogy mit gondolnak a külföldiek Magyarországról, hogyha hozzánk látogatnak.
Sztárok
A Galambos Lajos nevével fémjelzett Dáridó 1997 szilveszterén indult a TV2-n, az utolsó adás pedig 2002-ben került képernyőre. Csütörtökön kiderült, hogy az egykor elsöprő sikernek örvendő produkció...
Sztárok
Noha kevesen tudják, de a közismert humorista évekkel ezelőtt súlyos balesetet szenvedett, mely után 9 órás operáció várt rá. Badár egy friss interjúban mesélte el, hogy a kis híján végzetes incidens...