Krémes, szaftos és húsos – Így készül a rakott karfiol laktató verziója
Bár a közvélekedésben a karfiol nem számít kifejezetten szexi zöldségfélének, egy finom, szaftos rakott karfiollal könnyen rácáfolhatunk erre a sztereotípiára. Főleg, ha még némi hússal is gazdagítjuk.
Húsos rakott karfiol
Hozzávalók:
- 1 fej karfiol
- 50 dkg darált hús
- 1 bögre rizs
- 200 ml tejföl
- 200 ml tejszín
- 20 dkg reszelt sajt
- 1 db vöröshagyma
- 1 ek pirospaprika
- 1 tk majoránna
- ízlés szerint só, bors
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
- A karfiolt szedjük rózsáira, majd lobogó sós vízben főzzük kb. 10 percig. Ha elkészült, szűrjük le és tegyük félre.
- A rizst főzzük meg a csomagoláson leírtak alapján.
- A hagymát aprítsuk fel, majd kevés olajon kezdjük el dinsztelni. Adjuk hozzá a húst, fűszerezzük ízlés szerint és pirítsuk meg.
- A tejszínt és a tejfölt keverjük össze.
- Egy hőálló tálat kenjünk meg egy kevés olajjal, majd egy rétegben helyezzük el rajta a karfiol egy részét. Erre következik egy adag rizs, majd egy réteg darált hús, amit aztán öntsünk le a tejfölös-tejszínes keverékkel. Ezt a rétegezést ismételjük addig, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejét szórjuk meg reszelt sajttal.
- 180 fokra előmelegített sütőben süssük 25-30 percig.