Hét ok, amiért érdemes sertéshúst fogyasztani

Az egészséges életmód elengedhetetlen része a változatos táplálkozás, amelyben a vörös húsféléknek is megvan a maguk helye. A sokáig mellőzött sertéshús ma már ismét az egészségtudatos táplálkozás része, nem véletlenül! (x)

Az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) aktuális ajánlása szerint naponta 2-3 egység húsra, húskészítményre van szüksége szervezetünknek. (Egy egység például 10 dkg sovány sertéshús, 5 dkg sovány felvágott, 4 dkg közepes zsírtartalmú felvágott). Ezek a húsok kellő arányban tartalmaznak olyan esszenciális aminosavakat, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani. Már napi 50 g hús elfogyasztása is fedezi egy ember teljes esszenciális aminosav-igényét, valamint fehérjeszükségletének 20%-át.

De miért éri meg a jó minőségű sertéshúst rendszeresen beépíteni táplálkozásunkba?

1. Ötször több B1 vitamint tartalmaz, mint a többi hús

A B1 vitamin legfontosabb szerepet a szénhidrát anyagcserében játszik, emellett az idegrendszer energiaellátása és a szívműködés szempontjából jelentős vitamin. A sertéshúsban ötször annyi B1 vitamin van, mint más húsfélében. Sőt, A és D vitamin tartalma is jelentős.

2. Fehérjetartalma építi az izomzatot

A sertéshús teljes értékű fehérjéket tartalmaz, amely az emberi szervezet számára létfontosságú. Ezek többek között a vázizomzat, a szívizom, a belső szervek, illetve a csontok felépítéséhez, valamint az immunrendszer, a sebgyógyulás és a növekedés folyamataihoz járulnak hozzá.

3. Hasznos zsírokat tartalmaz

Még egy diéta során is fontos, hogy megfelelő arányban fogyasszunk zsírokat, hiszen feladatuk közé tartozik a sejtépítés, a zsírban oldódó vitaminok tárolása, mechanikai védelmet és hőszigetelést nyújtanak. A sertéshús kiváló forrása az állati zsiradéknak, egy könnyű körettel és zöldségekkel fogyasztva pedig egészséges és tápláló ebéd vagy vacsora lehet.

4. Magas a hem-vas tartalma

A vérszegénység népbetegség, a Föld lakosságának mintegy ötöde szenved tőle. Ennek hátterében az esetek felében vashiány áll. A húsok (főleg a vörös húsok, a sertéshús) és a növényekben lévő vasvegyületek kémiai szerkezete azonban eltér egymástól: míg előbbi ún. hem-kötésű vasat tartalmaz, amely akár 35-50%-ban is hasznosul, addig pl. a bab, szója, olajos magvak és zöldfőzelék növényi eredetű, nem­hem-kötésű vas tartalmának csupán 5-20%-át tudja felhasználni szervezetünk.

5. B12: a DNS vitaminja

A sertéshús vitaminjai közül a B12 is fontos szereppel bír, hiszen genetikai anyagunk, a DNS továbbá az RNS valamint hemoglobin felépítéséhez szükséges; az egészséges vérképzést és a jól működő idegrendszert segíti. Ez a vitamin a természetben csak állati eredetű élelmiszerekben (pl. húsfélék, tej és tejtermékek, tojás) van jelen.

6. Ne féljük a koleszterintől!

A sertéshústól sokan amiatt tartanak, mert magas a koleszterintartalma. Mint a húsok általában, tartalmaz koleszterint és a magas koleszterint szinttel élőknek erre oda is kell figyelniük. Ugyanakkor a sovány sertéshús (pl. karaj) egy könnyű zöldséges körettel, valamint kevés olajon sütve még diétázók számára is beilleszthető a táplálkozásba.

7. Erősíti a csontozatot

A csontjainkat alkotó, azt védő kalcium (16,9 mg/ 100 Gr) és az immunrendszert erősítő cink (2,6 mg/100 Gr) tartalmának köszönhetően a vörös húsfélék fogyasztása még fejlődésben lévő szervezet számára is igen hasznos.

A cikkhez tartozó galéria: 

Oldalak

Lifestyle
A pizza az az étel, ami a világ minden táján hódít, és kevés olyan ember van, aki ne fogyasztaná szívesen – sajnos azonban mivel nem kedvez túlzottan a diétának, a legtöbb fogyókúrázó kiiktatja az...
Lifestyle
Valószínűleg neked is van épp otthon abból az élelmiszerből egy kevés, amit ha a vágott virágok közé teszel a vázában lévő vízbe, akár több héten át is élvezheted a gyönyörű anyák napi növények...
Egészség
Ha te sem szeretnéd idő előtt elveszíteni szellemi frissességedet és agyi jólétedet, akkor jobban teszed, ha kerülöd ezeket az egyszerű és sokszor ártalmatlannak tűnő mindennapi szokásokat.