Paradicsommal az egészségért
A paradicsom igazi finomság, ám azt kevesen tudják, hogy a saláta elmaradhatatlan összetevője rendkívül gazdag vitaminokban és fogyasztása egészségünkre is jótékonyan hat.
Likopin a rák ellen
A Peruból származó paradicsom fő fitokémiai alkotója a likopin, mely kiváló antioxidáns, védi a szem egészségét és gátolja a daganatsejtek kialakulását. Azonban jó tudni, hogy a likopin a főtt paradicsomból nagyobb mennyiségben szívódik fel, mint a nyersből. Napi 500 milliliter paradicsomlé is fedezheti a napi ajánlott likopinmennyiséget.
Vitaminbomba
Egy pohár paradicsomlé a napi C-vitamin szükséglet 75 százalékát is fedezheti, de az A-vitamin bevitel is 2 százaléknyi. Az immunrendszer számára fontos vitaminok mellett még B-1,B2-, B3-, B5-, B6-vitamin is van a paradicsom levében, sőt még káliumot, magnéziumot, foszfort és vasat is tartalmaz.
A tüdő megmentője
A dohányosoknak jó hír, hogy a szakemberek megfigyelték, hogy a paradicsom levének rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti a tüdőtágulat kialakulásának esélyét is.
A szív őrangyala
A ,,szerelem almájaként" is emlegetett növény levében található B6-vitamin segít a vénák egészségének megőrzésében, ezáltal pedig a szívet és a vérkeringést is rendben tartja a piros zöldség. A cukorbetegek számára fontos információ lehet, hogy a paradicsom a vérrögök kockázatát is csökkenti.
Fotók: mixedgreensblog.com, healthycurezone.blogspot.com