Egészség

A Covid mellett egy másik súlyos betegség tünete is lehet a szaglás gyors elvesztése: Mindenképp fordulj orvoshoz, ha ezt tapasztalod!

A szaglás hirtelen elvesztése a Covid egyik jellemző tünete lett, de a tudósok figyelmeztetnek, hogy ez a demencia korai jele is lehet.

Egyik napról a másikra akár

Korábban tanulmányok a szaglás fokozatos elvesztését hozták összefüggésbe a memóriaromlással járó betegséggel, de egy új kutatás szerint ez a romlás akár nagyon gyorsan is bekövetkezhet.

Amerikai kutatók több mint 500 idős felnőttet figyeltek meg az Egyesült Államokban mintegy 20 éven keresztül. Azoknál, akiknél több éven át tartó anoszmia (szaglásvesztés) volt megfigyelhető, majdnem kétszer nagyobb valószínűséggel alakult ki Alzheimer-kór, mint azoknál, akik évtizedek alatt veszítették el szaglásukat.

A tanulmány vezető szerzője, Jayant Pinto professzor, a Chicagói Egyetem munkatársa szerint ez "újabb támpontot ad" a szaglás és a demencia közötti kapcsolatról. Azt javasolta, hogy a szaglásvizsgálatokat ugyanúgy tegyék általánossá, mint a hallás- és látásvizsgálatokat az idősek számára a betegség szűrése érdekében. Bár a szaglást gyakran kevésbé tartják fontosnak, mint a látást és a hallást, mégis létfontosságú információkkal látja el az agyat.

A memória kritikus szerepet játszik a szagok felismerésében, és a kutatók már régóta tudnak az érzékelés és a kognitív hanyatlás közötti kapcsolatról. Tanulmányok kimutatták, hogy az agyban az amiloid fehérje "csomói" - a demencia árulkodó jele - gyakran az agy szaglással és memóriával kapcsolatos területein jelennek meg először. Azt azonban még nem tudni, hogy valóban ez a károsodás okozza-e a személy szaglásának hanyatlását.

Pinto és csapata azt szerette volna megvizsgálni, hogy ezek a változások korrelálnak-e a személy szaglásának és agyműködésének idővel bekövetkező csökkenésével. A kutatás vezető szerzője, Rachel Pacyna, az egyetem kutatója elmondta: "Az volt az elképzelésünk, hogy azok az emberek, akiknek a szaglása gyorsan romlik, rosszabb állapotban lesznek - és nagyobb valószínűséggel lesznek agyi problémáik, sőt maga az Alzheimer-kór is -, mint azok, akiknek a szaglása lassan romlik, vagy akiknek a szaglása normális marad".

Lapozz!

Oldalak

Egészség
Sztárok
Visszafogott, elegáns, mégis sikkes és nagyon csinos – talán ezekkel a szavakkal lehetne a leginkább jellemezni Ránija királyné meseszép kék ruháját, ami természetesen remekül állt a jordán király...
Fashion&Beauty
Elsőre úgy tűnhet, hogy Katalin hercegné kedvenc frizuráját bonyolult elkészíteni, azonban egy meglepően egyszerű praktikának köszönhetően pillanatok alatt megvalósíthatod te is – ráadásul nem is...
Lifestyle
Ha felismered az elrejtett állatot ebben az új optikai illúzióban, az azt jelenti, hogy egy született vezető vagy, különösen a munka terén.