Éveket adhat az életedhez, ha rendszeresen fogyasztod ezt a hüvelyest

Nemcsak a nagymamák konyhájában hódít, hanem a legmenőbb gasztroblogokban is egyre gyakrabban tűnik fel. És van is rá oka.
A titok, ami a tányérban lapul
Amikor az ember az „örök fiatalság titkát” keresi, általában valami drága krémre, rejtélyes szuperélelmiszerre vagy egzotikus gyümölcsre gondol. Pedig a válasz ott lapulhat a spájz legalsó polcán, egy poros üveg mögött: a jó öreg babban. Ez az apró, elsőre talán nem túl szexi hüvelyes ugyanis tele van fehérjével, rosttal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ráadásul még a szívednek is jót tesz. És nem mellékesen: rendszeres fogyasztása bizonyítottan összefüggésbe hozható a hosszabb élettartammal. A babfélék minden kultúrában ott vannak: gondoljunk csak a mexikói burritóra, az olasz minestronéra, vagy éppen a magyar bablevesre. Ha valamit ennyi országban és ennyi féle módon képesek beépíteni a konyhába, az gyanúsan nem lehet rossz. És tényleg nem az! Az öt legnépszerűbb fajtája mind hoz valami egyedit az asztalra, legyen szó ízről, állagról vagy éppen beltartalmi értékről.
Mielőtt azonban túlságosan lelkesek lennénk, ne feledjük: a bab nem az a könnyed „egyet-kettőt bekapok” típusú nassolnivaló. Nem, ő az, aki megköveteli a törődést. Áztatás, főzés, néha még a fűszerekkel való kísérletezés is kell hozzá. Cserébe viszont olyan tápanyagcsomagot kapsz, amit a legtöbb fehérjeszelet csak messziről nézhet. Szóval ha a hosszú életre hajtasz – és ki nem? – érdemes megismerkedni a bab öt legismertebb fajtájával. A részletekért lapozz!




























