Diana kedvenc reggelije különlegesebb, mint hinnéd: ezt a finomságot ette minden nap a hercegné

Diana állítólag a megszokások rabja volt a napindítóját illetően: korábbi séfje, Darren McGrady szerint, aki 1982 és 1997 között szolgált a királyi udvarban, csak egyetlen olyan étel volt, amit a hercegné hajlandó volt megenni reggelente.
Rajongott ezért a fogásért
Diana hercegnő halála az egyik legemlékezetesebb és legmegrázóbb híreseményként vonult be a modern történelembe. 1997-ben, amikor a tragédia bekövetkezett, emberek millióit sokkolta a hír, hogy a hercegnő egy párizsi alagútban életét vesztette autóbalesetben. Noha sokan nem emlékeznek pontosan arra, hol hallották először a hírt, a következő napok eseményei mélyen bevésődtek a kollektív emlékezetbe: rádiókban hallott töredékes beszámolók a Ritz szállóról, egy fekete Mercedesről és a végzetes alagútról; a bulvárlapokban megszülető összeesküvés-elméletek; valamint a legemlékezetesebb képsor, amikor a hercegnő két fia rezzenéstelen arccal, méltósággal menetelt édesanyjuk koporsója mögött, miközben az út szélén gyászoló, idegenekből álló tömeg könnyezett egy olyan nőért, akit legtöbben sosem ismertek személyesen. Közel 30 évvel a tragédia után is a szívek királynője újra és újra reflektorfénybe kerül – bár másképp, mint életében, mégis szinte mindenhol jelen van. Kensington-palotában kiállítást rendeztek legendás ruháiból, megjelent egy terjedelmes, kétszáz oldalas fotóalbum Remembering Diana: A Life in Photographs címmel, és emlékszobra is készül, amelyet a palota kertjeiben helyeztek el, emellett az interneten tömegesen találhatók róla bejegyzések, Instagram-oldalak, rajongói profilok, sőt, szinte naponta jelennek meg új cikkek. Pauline Maclaran, a Royal Fever: The British Monarchy in Consumer Culture című könyv társszerzője szerint Diana halála csak fokozta már korábban is meglévő ikonikus státuszát: a szerző úgy véli, hogy a királyi család tudatos stratégiával illeszti be újra és újra Diana alakját a monarchiába, ezzel életben tartva a legendát – ezúttal azonban kifejezetten pozitív fényben. Ennek egyik legkézzelfoghatóbb jele, hogy a hercegné fiai, Vilmos és Harry, egyre őszintébben beszélnek édesanyjukról – nem csupán megható emlékeket osztanak meg, hanem átgondolt üzeneteket is közvetítenek. Míg korábban Diana a lázadó, elidegenített hercegné szerepében tűnt fel – főleg az akkor még hercegi címet viselő Károllyal való, nyilvánosan zajló válása után – ma már sokkal inkább úgy tekintenek rá, mint egy gondoskodó édesanyára és áldozatos jótékonykodóra. Carolyn Harris történész, a Raising Royalty: 1000 Years of Royal Parenting írója szerint is a néhai előkelőség alakja ma már sokkal összetettebben jelenik meg a közbeszédben: az emberek árnyaltabban látják házassága felbomlását, és Kamilla – aki korábban egyértelműen negatív szereplőként jelent meg – mára kevésbé démonizált figura. Diana továbbra is sokak számára fontos alak maradt, így nem meglepő, hogy bármi, ami vele kapcsolatos, nagy érdeklődésre tesz szert mind a mai napig – például sokan kíváncsiak arra, milyen életmódot folytatott, illetve az is többek kíváncsiságát felkelti, vajon milyen ételek voltak a kedvencei. Nos, egy korábbi, a palotában szolgáló alkalmazottnak köszönhetően most megtudhatjuk, milyen finomsággal indította annak idején minden reggelét; a részletekért olvass tovább a galériában!
Leadfotó: Tim Graham Photo Library via Getty Images































