Lifestyle

Hogyan teremthetünk a hétköznapokban is wellnesshangulatot az otthonunkban?

Miközben ma már számos gép és technikai vívmány segíti az életünket, talán soha nem tudott kevésbé jól pihenni az ember, mint a XXI. században. Az ingerektől túltelítődve ugyanis az idegrendszer nem kap elég teret a kikapcsolódásra, illetve a testnek és a léleknek sincs lehetősége a valódi regenerálódásra.

A wellness lényege éppen az, hogy a szellemi-testi-lelki hármas jóllétét biztosítsa megnyugtató élményekkel, valamint a szervezetre gyakorolt méregtelenítő hatásaival. Mégis milyen módon teremthetjük meg ezt a lehetőséget az otthonunkban?

Arc- és testkezelések

A mai ember számára egyértelmű tény, hogy test és lélek egészsége erősen összefügg: ami pedig napjainkból leginkább hiányzik, az nem más, mint a megfelelő mennyiségű alvás, illetve pihenés. Utóbbi nem csupán azt jelenti, hogy a testet hagyjuk nem dolgozni: a teljes elcsendesülést, a virtuális ingerek megszüntetését, a szorongásmentes relaxációt egyaránt magában foglalja. Az otthoni spa-élmény megteremtésével épp abban segíthetünk magunknak, hogy rendszeressé tesszük ezt a fajta kikapcsolódást.

Elsőként érdemes egy többlépéses rituálét kialakítani, amely hetente vagy akár hetente többször segíti a stresszcsökkentést: ehhez remek segítséget nyújtanak a különböző masszázsolajok, pakolások, test- és arckezelések. A bőrünk ápolása szintén a méregtelenítési folyamat lényeges része, hiszen számos káros hatás ezen keresztül ér minket, gondoljunk például az UV-sugárzásra. Fordítsunk időt egy üdítő arcpakolásra, egy alapos radírozásra, vagy hámlasztásra, amely nemcsak felfrissít, de az elhalt hámsejtektől is segít megszabadulni, miközben élénkíti a vérkeringést.

A fürdővízbe nyugodtan válasszunk fürdősókat vagy olajokat, amelyek támogatják az elcsendesedést, relaxálást. Ha extra kényeztetésre vágyunk, akár gyógyhatású iszapot is beszerezhetünk: ezt a megfelelő hőmérsékletre felmelegítve majd lehűtve a választott testrészen 20-30 percig hagyjuk fent alkalmanként.

Különleges fürdők

Az egyik legpihentetőbb otthoni tevékenység az, ha veszünk egy fürdőt és ehhez a lehető legkellemessebbé alakítjuk a környezetet. Nemcsak a már említett fürdősók használatával, de akár nyugtató zenével, illatokkal és gyertyákkal is emelhetjük a hangulatot és segíthetjük a stresszoldást.

Az otthoni fürdőzéshez ma már igazán extra körülményeket is teremthetünk a beépíthető hidromasszázs-kádakkal, illetve jakuzzikkal, amelyek valódi wellnessélményt varázsolnak az otthonunk falai közé. Az otthoni forró fürdő lazító hatású, a magas hőmérséklet pedig a vírusok, baktériumok elpusztítását is elősegíti.

A különleges hidromasszázs-megoldásoknak ennél még előnyösebb hatásaik vannak: mivel a víz keltette masszírozó hatás ellazítja az izmokat, a szívritmus is lassul, ezáltal pedig csökken a szorongás. A jakuzziban való relaxálás segít a pórusok megnyitásában, a méreganyagok eltávolításában, sőt hozzájárul a gyors elalváshoz és a hosszú, mély, pihentető alváshoz is. Mivel a jakuzzizás frissíti a vérkeringést, a narancsbőr ellen is rendkívül hatékony.

A jakuzzi mellett a hidromasszázskád is hasznos eszköz: pozitívan hat a mozgásszervi problémákra, valamint a fájdalmak csillapítására is alkalmazható. Fontos, hogy a jakuzzi és a hidromasszázskád használata előtt zuhanyozzunk le, megfelelő módon tisztítsuk a szűrőket, valamint ne alkalmazzunk bennük fürdősókat, olajokat, tusfürdőt és szappanokat sem!

Kényelmes textilek

A puha, jó minőségű textilek nagyban támogatják az otthoni wellnessélményt: lényeges a jó nedvszívóképesség, így frottír vagy pamut törölközőt válasszunk. Ügyeljünk a megfelelő szárításra, valamint a gyakori szellőztetésre: a mindennapok során használt törölközőkből inkább szerezzünk be drágább, de tartós darabokat. Alkalmazzunk különböző méreteket az arctisztításhoz, a szaunázáshoz, vagy a fürdés utáni törölközéshez. A méregtelenítést követően igénybe vett törölközőket pedig mindig mossuk ki azonnal.

Az otthoni wellness fontos hozzávalója lehet még egy pihe-puha köntös, amely jó nedvszívó képességű és melegen tart, amíg az arc- vagy testpakolások hatására várunk. A törölközőink pedig nemcsak funkciójukban, de színeikben is hozzájárulhatnak a harmónia és a nyugalmas környezet megteremtéséhez: bátran válasszunk olyan darabokat, amelyekre jó érzés csak ránéznünk is.

A magunkra szánt idő már félegészség

A mindennapi rohanásból sokszor nehéz kilépni, a feladatok sokasága, valamint a modern élet ritmusa miatt pedig elengedhetetlen tudatosan odafigyelni. A pihenés, a relaxáció, a szorongás csökkentése, valamint a méregtelenítés mind az egészséges életmód részei, ezért amellett, hogy figyelünk az étkezésünkre, a vitaminpótlásra, vagy a rendszeres mozgásra, ezeket sem szabad elhanyagolnunk. Az otthoni wellness ezért remek lehetőséget nyújt arra, hogy rendszerességet teremtsünk a valódi elcsendesüléssel kapcsolatban, azaz: a hétköznapok természetes részévé tegyük az énidőt, a befelé figyelést és a testi-lelki tisztulást.

Leadfotó: 123rf.com

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Fashion&Beauty
Ha te is szereted begöndöríteni a hajad, valószínűleg rengetegféle módszert kipróbáltál már a hajsütővastól kezdve egészen a hőmentes formázó eszközökig. Néhány alapvető szabályt viszont mindenképpen...
Sztárok
Rengeteg szabály és előírás határozza meg a brit királyi család életét, de gondoltad volna, hogy vannak olyan ételek is, melyeket egyenesen tilos fogyasztaniuk?