Utazás

Új kontinens van születőben: ketté fog szakadni Afrika

A folyamat rendkívül hosszú, évmilliókat vesz igénybe, de már most biztosra vehető, hogy Kelet-Afrika le fog válni a kontinens többi részéről, ezzel egy új óceánt hozva létre.

Nem lehet megállítani a folyamatot

A szakadás a több ezer kilométeres kelet-afrikai hasadékrendszer (EARS) mentén jön majd létre, egyebek mellett Etiópián, Kenyán, a Kongói Demokratikus Köztársaságon, Ugandán, Ruandán, Burundin, Zambián, Tanzánián, Malawin és Mozambikon keresztül - írja az IFLScience. Az Afrikai-lemez majd 2 részre - a kisebb Szomáliai- és a nagyobb Núbiai-lemezre - fog tagolódni, melyek évi pár milliméteres tempóban távolodnak egymástól. Lapozz, a cikk a galériában folytatódik!

2018-ban egy Kenyában felfedezett repedésről szóló hír kapcsán elterjedt, hogy megvan a bizonyíték: Afrika a szemünk láttára szakad ketté.
Kattints a további képekért!

Ha azt hitted, december második felében is fogvacogtató hideg és hamisítatlan téli időjárás honol majd Magyarországon, akkor bizony előre ittál a medve bőrére.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Sztárok
Bár köztudottan rossz viszonyt ápolnak a brit királyi családdal, ekkora pofonra talán még Harryék sem számítottak.
Lifestyle
Nem vagy benne biztos, milyen zöldségekre és gyümölcsökre érdemes hangsúlyt helyezned májusban? Akkor olvass tovább, mutatjuk, mi kerüljön feltétlenül a kosaradba ebben a hónapban.
Home&Design
A trendek jönnek-mennek, de néhány stílus tényleg örök, így ha hosszú távra tervezel, mindenképp ezek közül válassz!