Sztárok

3+1 meglepő érdekesség az Oscar-díjról: ezekről a ritkán emlegetett tényekről még biztosan nem hallottál te sem!

A 95. Oscar-gálán az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája ezúttal is 23 kategóriában díjazza majd a filmeket és alkotóikat. A díjátadó ceremóniát Los Angelesben a Dolby Színházban rendezik meg, a házigazda pedig Jimmy Kimmel humorista lesz.

Mindenki tűkön ülve várja már az idei díjátadót

Közeledik az Oscar-díjátadó: az idei jelölteket már január 24-én bejelentették, azóta pedig csak izgulunk, hogy ki kapja az idei év elismeréseit. Március 13-án, magyar idő szerint hajnalban adják majd át a kultikus szobrocskákat, ennek apropóján tekintünk vissza az Oscar-díj történelmére és érdekességeire. Tudtad például, hogy a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiát már a 20-as évek végén megalapították, hogy elismerhessék a filmgyártás kiemelkedő alakjait és produkcióit? Lapozd fel galériánkat a részletekért!

A lovag, a filmtekercs és a kard Cedric Gibbons, az ír-amerikai művészeti igazgató volt az, aki kitalálta a filmtekercs előtt álló, kardot markoló lovag alakját, vagyis a közismert szobrot. A filmtekercs öt karikája az Akadémia díjának eredeti kategóriáit, vagyis a színészeket, a rendezőket, a producereket, a technikusokat és az írókat jelképezte. A kard pedig az iparág jólétének és fejlődésének védelmét szimbolizálta. 1928 elején George Stanley szobrász alkotta meg a terv háromdimenziós változatát. Az arcnélküli, áramvonalas alak alatt mozgott a filmtekercs. A szobrocska eredeti kialakítása nem, a talapzat mérete viszont változott. 1945-ben fogadták el a jelenlegi szabványt.
Kattints a további képekért!

Egy magyar-angol koprodukcióban készült film is versenyez majd az aranyszoborért a következő Oscar-gálán, melyre március 12-én kerül majd sor Los Angelesben.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Sztárok
Lifestyle
Gyakran hirtelen jön a szerelem, és ilyenkor vak is tud lenni. Ennél a pontnál nehéz felismerni, hogy te kaptad az alárendelt szerepet a kapcsolatban.
Sztárok
Millie Bobby Brown kislányként robbant be a köztudatba, debütálása óta viszont már jó pár év eltelt, ő pedig mostanra igencsak vonzó fiatal nővé érett.
Sztárok
Vilmos herceg nemrég fontos eseményen vett rész, ahol felesége, Katalin hercegné, illetve közös gyermekeik nem tudtak megjelenni, de még így is gondoltak rájuk.