Utazás

Sosem volt még olyan forró a Föld, mint napjainkban

Az ENSZ főtitkára szerint elérkezett az idő, hogy a klímaváltozás megállításával kapcsolatos ígéretekből végre tettek legyenek.

Megkongatta a vészharangot az ENSZ-főtitkár

António Guterres szerint itt az idő, hogy az ígéretekből tettek legyenek, ugyanis senki sincs védve a klímaváltozás okozta természeti katasztrófáktól – írja az MTI. Ezt az ENSZ-főtitkár a Meteorológiai Világszervezet (WMO) idei éghajlatváltozási jelentésében fogalmazta meg.

Guterres szerint a klímaváltozás hatásai eddig ismeretlen pusztítással járnak. A WMO által vezetett, több szervezet által készített, United in Science címet viselő beszámolóból kiderül, hogy hiába esett vissza a kibocsátás a koronavírus-járvány miatti lezárások idején, a globális felmelegedést előidéző emissziók azóta a pandémia előtti szinteket is meghaladták. Előzetes adatok alapján az év első felében mért széndioxid-kibocsátás 1,2 százalékkal lépte túl a 2019-es év ugyanezen időszakában mért szintet.

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy az elmúlt hét év minden idők legmelegebb időszaka volt.

A globális átlaghőmérséklet már 1,1 Celsius-fokkal nőtt az iparosodás előtti szinthez képest, és félő, hogy 2026-ig akár meg is haladhatjuk az 1,5 Celsius-fokos hőmérsékletnövekedést. Az évszázad végéig pedig – határozott klímavédelmi szabályozások hiányában – mintegy 2,8 Celsius-fokkal emelkedhet a bolygó átlaghőmérséklete.

Fotó: 123rf

Lapozz, a cikk máris folytatódik!

Oldalak

Utazás
Sztárok
Ha ez nem lett volna elég, Megyeri Csillát és Puskás-Dallos Petit majdnem letojta egy galamb a körbejáráson. Még el sem indult a műsor, de már folyik az élet a luxusbörtönben.
Sztárok
Egy királyi szakértő szerint Katalin nővérére, Pippa Middletonra különleges feladat várhat, amikor a trónörökös feleségéből királyné lesz.
Fashion&Beauty
Meryl Streep nemcsak tehetséges színésznő, de igazi stílusikon is egyben, aki a hetedik X felett is képes lenyűgözni mindenkit.