Egészség

Itt a legújabb Covid-gyorsteszt, ami olyan pontos, mint egy PCR, és percek alatt eredményt hoz

Kínában elkészült egy újfajta koronavírus-teszt, amely simán lenyomja a PCR-teszteket. Mondjuk a részleteket.

Elkészült a szuperteszt

A PCR-teszteket tartják a legpontosabb eszközöknek a koronavírus-fertőzés kimutatására, ugyanakkor a tesztelést követően még hosszú órákat kell várni az eredményre. Kínai tudósoknak viszont van megoldásuk arra, hogy a PCR-tesztekkel megegyező pontossággal, ám azoknál jóval gyorsabban kiderítsék, ha valaki valóban megfertőződött a koronavírus valamelyik variánsával. A sanghaji Fudan Egyetem kutatóinak számoltak be arról, hogy kifejlesztettek egy új koronavírus-tesztet, amely olyan pontos, mint egy laboratóriumi PCR-teszt, ugyanakkor négy percen belül képes kimutatni, ha valaki koronavírussal fertőződött – írta meg a Portfolio.

A Nature Biomedical Engineering folyóiratban hétfőn megjelent, lektorált cikkében a kutatócsoport egyenesen azt állítja, hogy az általuk kifejlesztett érzékelő, amely mikroelektronikát használ a kenetből vett genetikai anyag elemzésére, csökkentheti az időigényes laboratóriumi vizsgálatok szükségességét.

A kutatócsapat által végzett kísérletben 33 sanghaji koronavírusostól vettek mintát, és ezzel párhuzamosan elvégezték rajtuk a PCR-vizsgálatokat is. A cikk szerint az általuk kidolgozott módszer eredményei tökéletesen egyeztek a PCR-tesztek eredményeivel.

Tanulmányukban 54 mintán tesztelték az új módszert, amelyek között voltak lázas, koronavírussal nem fertőzött emberek, influenzás betegek és egészséges önkéntesek is. Ezek az esetek nem hoztak álpozitív eredményt a kutatócsapat elmondása szerint.

A Fudan Egyetem kutatói elmondták, hogy ha az új módszerüket egyszer piacra dobják, az gyors tesztelésre számos helyzetben használható lesz. Konkrét példaként említették a repülőtereket, az egészségügyi intézményeket, valamint az otthon elvégezhető gyors tesztelés lehetőségét.

Ez a forradalmi újítás azért is hozhat óriási változást a tesztelésben, mert a PCR-tesztek nemcsak lassúak, hanem jelentős laboratóriumi infrastruktúrát is igényelnek, amely sok országban korlátozottan áll rendelkezésre, ez pedig lényegesen csökkenti a naponta elvégezhető tesztek számát. Bár a világ számos részén már elérhetővé váltak a gyors diagnosztikai tesztek, ezek általában kevésbé pontosak.

A koronavírus-járvány ötödik hulláma már a leszálló szakaszában van hazánkban, de még nem tudni, hogy mikor ér véget. Jakab Ferenc virológus egy esetleges hatodik hullámra is figyelmeztet.

Fotó és leadfotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Ha konyhai praktikákra van szükséged, valószínűleg nem Ryan Gosling az első, aki eszedbe jut, a színész viszont egy elképesztően zseni trükköt osztott meg nemrégiben rajongóival.
Sztárok
13 esztendő telt el azóta, hogy Katalin hercegné és Vilmos herceg kimondták egymásnak a boldogító igent a londoni westminsteri apátságban, házasságuk pedig azóta is töretlen. Egy bennfentes szerint...
Lifestyle
Vészesen közeleg a határidő: ma, azaz május 21-e éjfélig tudod kiegészíteni, valamint elfogadni a NAV által elkészített szja-bevallási tervezetet. Ha mindezt mégis elmulasztanád, komoly...