Egészség

Így figyelj ízületeid egészségére

Az ízületeid minden nap kisebb-nagyobb terhelésnek vannak kitéve. Az, hogy mennyire fontos az ízületek egészsége, csak akkor érzed igazán, amikor baleset vagy betegség miatt sérülést szenvednek. Részben vagy teljesen le kell mondanod a sportolásról, de akár a munkaképességedet is leronthatja egy ízületi sérülés vagy gyulladás. Ezért fontos, hogy védd az ízületeidet sportoláskor, illetve a megfelelő táplálkozással is gondoskodj róluk. A sérült vagy elkopott térdízületeket csak hosszas gyógytornával vagy térdprotézissel lehet gyógyítani. A legjobb tehát megőrizni az ízületeid egészségét!

Az ízületek és az időjárás

A végtagok csontjai az ízületeink segítségével kapcsolódnak egymáshoz. A csontok végén található puhább porc és az ízületi nedv csökkenti minimálisra a súrlódást. Az izmok inak segítségével kapcsolódnak a csontjaidhoz. Ez az összetett rendszer különösen érzékeny a sérülésekre és a környezeti tényezőkre. A legnagyobb igénybevételnek pedig a térdízületed van kitéve. Ugyanis a külső hőmérséklet és a páratartalom is képes befolyásolni az ízületeid működését.

A nyári kánikulában általában növekszik a levegő páratartalma és ez a légnyomást is befolyásolja. A nyári hónapokban a szövetek megduzzadhatnak, így az ízületekre ható nyomás is változhat. A melegben csökkenhet az ízületi folyadék mennyisége is, amely tovább ronthatja a helyzetet. A meleg továbbá fokozza a gyulladásos tüneteket is, így az ízületi gyulladással járó fájdalom is erősödhet.

Hogyan védd az ízületeidet?

Inkább a hűvösebb időjárást válaszd a sportolásra, valamint az ízületek védelmének szempontjából természetesen fontos a fokozott folyadékbevitel is. Lehetőleg csak vizet igyál, és tartózkodj a cukros italok, a kávé és az alkohol fogyasztásától. Emellett a hűsítő hatású, menta tartalmú krémek is segíthetnek.

Sportolás előtt is fektess kellő hangsúlyt a bemelegítésre. Ez felkészíti az izmaidat, ízületeidet a fokozott igénybevételre, így csökkentheted a sérülésveszélyt. Ha huzamosabb ideig nem mozogtál, akkor fokozatosan szoktasd hozzá testedet és ízületeidet a rendszeres sporthoz. Az ízületek az igénybevétel hatására megerősödnek, fokozódik az ízületi folyadék termelődése is.

Így kerülheted el a hosszú távú ízületi fájdalmakat

Egy egészséges, felnőtt ember is szenvedhet ízületi bántalmakban. A túlzott sportolás vagy megerőltető munkavégzés során az ízületek is fokozott igénybevételnek vannak kitéve. A pihenés hiánya és a túlzott megerőltetés okozhat időlegesen ízületi fájdalmakat és gyulladást is.

sport futás férfi nő szabadban ízületek védelme

Az ízületi gyulladás esetén érdemes kerülni a cukros ételeket és a finomított szénhidrátokat, amelyek fokozhatják a gyulladásos tüneteket. De a zsíros ételek is ronthatnak a helyzeten. Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek segítenek a gyulladás leküzdésében. A csontok és ízületek egészségéhez a megfelelő vitamin, ásványi anyag és kollagén bevitel is szükséges.

Az elhízás szintén okozhat ízületi problémákat, hiszen ilyen esetben fokozott terhelésnek van kitéve a térdízület is. Ezért az egészséges táplálkozás kialakítása nemcsak a normál testsúly elérésében, hanem a térdízületeid védelmét tekintve is fontos.

Mit lehet tenni baleset vagy sportsérülés esetén?

A balesetek, sportsérülések sajnos a legnagyobb igyekezeted ellenére sem kerülhetőek el. Illetve az idő előrehaladtával az ízületek is kopnak, elhasználódnak. A nagyobb sérülésből való teljes felépülésben leginkább a gyógytorna segíthet, a súlyos térdízületi kopásokat pedig műtéti úton, térdprotézis beültetésével lehet gyógyítani. Ilyenkor speciális fém és műanyag protézis kerül a sérült vagy kopott ízületi porc helyére. A műtétből való felépüléshez szintén nagy segítséget nyújtanak a gyógytornászok és a fizikoterápiás szakemberek.

A mozgás szabadságát az ízületeid védelmével tudod a leghosszabb ideig megőrizni. A rendszeres, nem megerőltető testmozgás mellett a helyes táplálkozás is sokat segít az ízületeid védelmében. Fontos, hogy az időjárásnak megfelelően ügyelj vázizomzatod egészségére. Ugyanis nemcsak a téli hideg, hanem a nyári forróság is megterheli a mozgásszerveket. Ezért érdemes a nyár beköszöntével is fokozottan odafigyelni az ízületeidre.

Oldalak

Egészség
Egészség
Ha te sem szeretnéd idő előtt elveszíteni szellemi frissességedet és agyi jólétedet, akkor jobban teszed, ha kerülöd ezeket az egyszerű és sokszor ártalmatlannak tűnő mindennapi szokásokat.
Lifestyle
Az ágyunk szent hely. Egy hely, ahol alszunk, ahol kipihenhetjük a fárasztó hétköznapokat és ahol a hétvégék nagy részét henyéléssel tölthetjük. Nem szabadna olyan helynek lennie, ahol te és a párod...
Sztárok
Bár a színésznő idén októberben már a 89. életévét tölti majd be, ez egyáltalán nem látszik rajta elképesztő genetikájának köszönhetően.