Lifestyle

Hamarosan nyithatnak a teraszok, de ez mindenkinek sokba fog kerülni

A teraszok nyitása nemcsak a vendéglátóipari egységek üzemeltetői számára járnak majd nagy költségekkel, de emelkedni fognak az árak a vásárlói oldalon is. Az ágazat 6-7 hónapja van bevétel nélkül, és bár égetően szükség lenne minden bejövő forintra, már a nyitás is pénzbe kerül.

Áremelkedéssel jár a teraszok nyitása

Több hónapos kényszerszünet után juthatnak újra bevételhez a vendéglátós vállalkozók, azonban a nyitás nagy költségekkel jár. Nem biztos, hogy mindenki kinyit, akinek van terasza, hiszen már az újrakezdésnek is vannak üzleti kockázatai – nyilatkozta a Portfoliónak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

A nyitás előtt meg kell vásárolni az ételalapanyagokat, meg kell rendelni az italokat, és vissza kell csábítani az elvándorolt munkaerőt. Kovács László arra számít, hogy mivel sokan elhagyták az ágazatot, sok vállalkozó csak megemelt munkabérrel tudja majd bevonzani az alkalmazottakat. Az igazi teszt a munkaerő- és bérverseny szempontjából majd az lesz, ha beindul a balatoni szezon. Előfordulhat az is, hogy a nyitás után indul el majd a valódi csődhullám a vendéglátó ágazatban, mert idén valószínű, hogy nem lesznek külföldi turisták.

A nyitás még egy kisétteremnél is minimum 2 millió forint költséggel jár, ami az elején csak növeli az elmúlt hónapok veszteségeit. Sok függ majd attól is, hogy milyen lesz az időjárás. „A hideg, esős április nem biztos, hogy vonzza majd az éttermek teraszaira a vendégeket” – vázolta a dilemmákat Kovács László.

Attól is tartanak, hogy az újranyitást követő első 3-4 hét eufóriája és vendégáramlása után alábbhagy a lendület, és újra kevesebben lesznek kiéhezve arra, hogy étterembe menjenek, így visszaesik majd a vendégek száma, és hiányozni fognak a külföldiek.

Még nincs vége, lapozz!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem szakértői – írja az MTI az intézmény közleménye alapján.
Utazás
2023 októberében startolt el a NASA Psyche küldetése, mely már csak azért is figyelemreméltó, mert a program keretében a szakemberek egy teljesen új kommunikációs rendszert is teszteltek.
Sztárok
Mindez még 2023 júniusában történt, amikor is Károly egy olyan döntést hozott fiával kapcsolatban, amit Harry "kegyetlen elutasításként" élt meg.