Egészség

Megtörtént az első sikeres légcsőátültetés, s mindez a súlyos Covid-betegeknek is reményt adhat

Az operáció 18 órán keresztül zajlott, de szerencsére nem merültek fel komplikációk.

Új légcsövet kapott egy asztmás nő

Az Egyesült Államokban, a New York-i Mount Sinai kórházban donoros légcsőátültetést végeztek egy betegen. Az egészségügyi intézmény sebészei egy 56 éves, asztmával küszködő nőbe ültettek új légcsövet - jelentette a The Guardian. "Száz éve beszélünk új légcső beültetéséről" - emelte ki a műtét rendkívüli jelentőségét Albert Merati, a Washingtoni Egyetem munkatársa. Egy efféle operációban a legkomolyabb feladat - állítják a szakértők -, hogy a donor légcsövét összekössék a beteg érhálózatával. Sonia Dein, az új légcső tulajdonosa beszámolt róla, hogy 6 éve minden egyes pillanatban elakadó lélegezetével küzdött, ugyanis az asztmájára kapott kezelés roncsolta a légcsövét. Most, hogy a műtét sikeresen véget ért, Sonia ismét levegőhöz jutott, szabadon, nehézségek nélkül léegzik. Ugyanakkor az orvosok arra is figyelmeztetnek, hogy a transzplantációt egyelőre még korai volna száz százalékos sikerként értékelni. Soniának komoly gyógyszereket kell szednie a szervkilökődést megakadályozandó, de orvosai remélik, hogy ez az időszak csak néhány évig fog tartani. Három hónap telt el a beavatkozás óta, s egyelőre semmi jel nem utal komplikációra vagy kilökődésre.

Fotó: 123rf

Lapozz, még nincs vége!

Oldalak

Egészség
Sztárok
Miley Cyrus nemrég egy interjúban mesélt arról az időszakról, amikor Hannah Montana karakterét személyesítette meg, és kitért arra is, hogy noha már akkoriban is rendkívül sikeresnek mondhatta magát...
Sztárok
Karl Lagerfeld, a világhírű tervező munkássága úgy reformálta meg a divatot, ahogy arra vetélytársai közül kevesen voltak képesek.
Lifestyle