Egészség

Ha be vagyok oltva, akkor már biztonságban vagyok?

Ha már megkaptuk a teljes dózist a koronavírus elleni vakcinából, és persze kialakult a védettség is, akkor felmerül a kérdés, hogy vajon 'újra szocializálódhatunk-e', vagy sem. Jelenleg 1 millió 442 ezer a beoltottak száma, ám ezeknek a személyeknek is be kell tartania bizonyos játékszabályokat, hogy megfékezhessük a gyorsan terjedő vírust. Összeszedtük, hogy melyek ezek, íme!

Mit szabad és mit nem?

Folyamatosan zajlik az oltás, így már 1 441 706 fő a beoltottak száma, ebből pedig 421 915 fő már a második oltását is megkapta. A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról. Ha valaki megkapta a védőoltást/védőoltásokat, akkor az még mindig nem jelenti azt, hogy óriási baráti összejöveteleket rendezhet, vagy éppen elindulhat egy világkörüli útra. Elsősorban ki kell várni a megfelelő, azaz a maximális immunitást, amely az egyes vakcináknál eltérő idő lehet. "A Pfizer vagy a Moderna vakcina esetében legalább 2 hétnek kell eltelnie a második dózistól" - mondja Dr. Krystina Woods epidemiológus. A Johnson & Johnson vakcina esetében csak egy adagra van szükség, ám itt is szükséges a két hét a megfelelő védettség megszerzéséig, azonban azt javasolják a szakértők, hogy várjunk ennél a típusnál is legalább 4 hetet. A szakértők szerint azok, akiknél már kialakult a védettség az oltások révén, nyugodtan találkozhatnak olyan személlyel, akinél szintén ez megtörtént, ebben az esetben nem szükséges a maszk használata és a távolságtartás sem, ám a többi esetben kötelező, továbbá arra is felhívják a figyelmet, hogy szabadtéren, vagy egy jól szellőző helyiségben ejtsük meg a találkozót. Lapozz a cikk folytatásáért!

Lapozz a cikk folytatásáért!

Fotó: 123RF.com

Oldalak

Egészség
Sztárok
Nem titok, hogy Katalin és Károly között különösen szoros kapcsolat és kötelék van, azt azonban csak kevesen tudják, hogy Katalin több alkalommal is segített apósának, hogy az uralkodó...
Fashion&Beauty
Pénteken lezajlott a Miss World Hungary válogatója, ahol több száz lány vonult fel a zsűri előtt. A szépségversenyben először vesz részt zsűritagként az egykori szépségkirálynő, Annoni Zita.
Lifestyle