Utazás

Videó a pillanatról, ahogy landol a NASA marsjárója - szenzációs felvétel

A Perseverance több mint fél éves utazás után még múlt héten landolt a Marson. Azóta megannyi izgalmas videofelvételt és képet küldött az űrhivatalnak.

Történelmi pillanatok

Múlt héten mi is beszámoltunk róla, hogy végre megkezdte történelmi misszióját a NASA marsjárója, a Perseverance: a rover még múlt héten landolt a vörös bolygó felszínén, ahol az elkövetkezendő két esztendő során kőzetmintákat gyűjt és elemez majd, továbbá bizonyítékokat keres az ottani élet nyomaira, és a jövőbeli (emberi) marsmissziók lehetőségét is vizsgálni fogja. A Perseverance a NASA eddigi legkorszerűbb marsjárója, és meglehetősen nehéz is: a mi bolygónkon több mint egy tonna a súlya, a Marson viszont a gravitációs eltérések miatt "csupán" 400 kilogrammot nyomhat. A 250 méter mélységű Jezero-kráterben ért földet a múlt héten, s azóta mintegy 30 GB adatot és több tízezer felvételt küldött haza a Földre. A NASA ezekből az egyedülálló anyagokból szemezgetett. Megmutatták például a videót, mely megörökítette a Perseverance történelmi jelentőségű landolását.

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Oldalak

Utazás
Sztárok
A tavaly hatalmas sikert aratott, telt házas arénakoncert után a világhírű zongoraművész és zeneszerző, Péter Bence 2024. december 7-én ismét az MVM Dome színpadán kápráztatja el közönségét.
Lifestyle
A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem szakértői – írja az MTI az intézmény közleménye alapján.
Utazás
2023 októberében startolt el a NASA Psyche küldetése, mely már csak azért is figyelemreméltó, mert a program keretében a szakemberek egy teljesen új kommunikációs rendszert is teszteltek.