Home&Design

5G, saját rendszer, szenzációs kamera - teszteltük a Huawei P40 Prót

Olyan apróságok, mint a Google hiánya vagy a koronavírus járvány nem állította meg a gyártót abban, hogy piacra dobja vadonatúj csúcskészülékét. A P40-es széria egyik legmagasabb szintű modelljét próbáltuk ki a közelmúltban, most pedig beszámolunk röviden a tapasztalatainkról. Termékteszt.

Huawei P40 Pro

A Huawei nemrég bemutatta a gyártó legújabb zászlóshajó készülékeit, a P40-es széria tagjait - az alap P40-es modellt, a P40 Prót, valamint a P40 Pro+ is a családba került. A vadonatúj Leica kamerákkal járó előnyök mellett a készülékek 5G-képes processzorral, szupergyors Wi-Fi 6-tal, valamint Celiával, a vadonatúj hangasszisztenssel rendelkeznek. Richard Yu, a márka Fogyasztói Üzletágának vezetője kiemelte a bemutatón: a brand számára mindig is az volt a legfontosabb, hogy az innovatív esztétika és a prémium képalkotást lehetővé tevő hardver kialakításával a lehető legmagasabb felhasználói élményt legyenek képesek nyújtani. A közelmúltban volt lehetőségünk kipróbálni és tesztelni a P40 Prót, a következőkben pedig be is számolunk a tapasztalatainkról, de előbb jöjjön néhány lényeges alapinfo.

Ismerkedés

A készülék a legújabb Overflow kijelzővel működik, a szupervékony kávák és a mai stílusirányzatnak megfelelő, lekerekített sarkok magával ragadó látványt és ergonomikus fogást biztosítanak. A képernyőbe épített ujjlenyomat-olvasó az előző széria csúcsmodelljéhez, a P30 Próhoz képest 30 százalékkal gyorsabb biometrikus azonosítást tesz lehetővé - kipróbáltuk, valóban fénysebességet produkál.

A kamerarendszer

A fejlett Ultra Vision Leica kamerarendszer három konfigurációban - triplakamerás, Quad és Penta kamerás - érhető el. A telefon kiváló fényképek készítésére képes ultraszéles látószögű, széleslátószögű és telefotó lencséinek köszönhetően. A P40 Pro kamerarendszere az erősebb szuper érzékeny Cine és a 3D mélységérzékelő kamerája segítségével támogatja az 50-szeres SuperSensing zoomot is.

Az Ultra Vision szenzor azért is szuper dolog, mert forradalmasítja a pixelszintű szenzortechnológiát. Az 1/1.28"-es átlójú szenzor támogatja a pixel binning képfeldolgozást, így a nap bármely szakaszában képes az 2.44μm és a valaha volt legnagyobb sebességű Octa PD AutoFocus elérésére, míg az XD Fusion Engine a mesterséges intelligencia segítségével növeli a részletek reprodukcióját, még rossz fényviszonyok között is. Magyarra lefordítva: fantasztikusan éles, tiszta, remek minőségű képeket tudunk vele készíteni bármilyen körülmény esetén.

A Pro verzió ötszörös optikai zoommal, 10-szeres hibrid zoommal és 50-szeres digitális zoommal rendelkezik, és most először a periszkópos kamera is RYYB színszűrőt kapott, mely növeli a fénybefogadást és a nagyítással készített képek minőségét. Az Ultra Vision főkamera és a SuperZoom Array közösen dolgoznak a mesterséges intelligenciával a Triple OIS+AIS - hardveres és szoftveres képstabilizálás - elérésén, így is javítva a fényképek és videók stabilitását.

A 32MP-es szelfikamera és az infravörös mélységkamera az autofókuszt és bokeh-szimulációt is támogatja. Az IR arcfelismerő a fényviszonyoktól függetlenül garantálja a biztonságos feloldást. A P40-sorozat újdonsága a Huawei Golden Snap, egy új galériafunkció, melyben a mesterséges intelligencia egy mozgóképből választja ki a legjobb képkockákat. Az AI Remove Passerby és Remove Reflection funkciókkal pedig fejlett képszerkesztésre van lehetőség, segítségükkel akár a kéretlen tárgyakat és fényeket - például a háttérben elhaladó gyalogost, vagy az üvegről visszaverődő fényt - is retusálni lehet a képek hátteréből.

Wi-Fi 6 és 5G

A készüléket a Kirin 990 5G-képes processzor hajtja az eddigi legátfogóbb 5G-sávtámogatással. A P40-sorozat támogatja az 160MHZ Wi-Fi 6 Plus technológiát, mellyel az adatok átvitele akár 2400Mbps sebességgel is lehetséges. A Pro modellhez elérhető az 40W SuperCharge is, amely gyors és kényelmes töltést biztosít.

Celia, az új hangasszisztens

Az EMUI 10.1 operációs rendszer számos új funkciót tartalmaz, ilyen például a Huawei MeeTime, amely 1080p Full HD videóhívások kezdeményezését teszi lehetővé, akár gyengén megvilágított helyiségekben is. A Huawei Share segítségével a felhasználók nemcsak fájlokat másolhatnak egyik készülékről a másikra, hanem akár a képernyőt is megoszthatják a különböző készülékek között. A P40-készülékekkel debütál Celia, a hangasszisztens, akinek számos funkciója közé tartozik a tárgyfelismerés, zene- és videó visszajátszás vagy az üzenetküldés. Celia jelenleg 5 nyelven 8 országban, az EMUI 10.1–es felhasználói felületet támogató készülékeken érhető el.

HMS rendszer

A készülék a Huawei új mobil-ökoszisztémáját, a Huawei Mobile Services-t (HMS) használja. A HMS alkalmazás-áruháza, az AppGallery folyamatosan bővíti kínálatát a legnépszerűbb hazai és nemzetközi appokkal, együttműködésben a fejlesztőkkel. A HMS jelenleg több mint 170 országban van jelen és havi több mint 400 millió aktív felhasználóval rendelkezik.

Az első randi

A dobozban a szokásos alkatrészek találhatók: USB-s töltő, fülhallgató, SIM-kártya tű, egy átlátszó tok, illetve maga a telefon. Méretre ez a modell is pont jó, nem túl kicsi és nem túl nagy, könnyű, kényelmesen elfér a kézben. Külsőre elegáns, hozzám pont egy szép, ezüst példány került, aminek külön örültem. Bekapcsolás után a hagyományos beállításokon vezet végig a készülék - nyelv, régió, biztonság (arcfelismerés, ujjlenyomat rögzítése, feloldó kód és ezekhez hasonlók), internethasználat. Ha legelőször nincs kedvünk pötyögni, akkor mindent be tudunk állítani később is.

Kezdőképernyő és appok

A telefon kezdőképernyője alapvetően semmi extrát nem tartalmaz, láthatjuk a szokásos alkalmazásokat - Témák, Zene, Beállítások, Naptár és így tovább. Ami fontos és feltűnhet, az az AppGallery - innen szerezhetjük be a nem meglévő programokat. Elsőre furcsa volt, hogy nem találtam Facebookot meg Instagramot, de mindjárt arra is rátérek, hogyan lehet kiküszöbölni a problémát. A második lapon zavaró lehet, hogy nagyon sok az app, de ezeket simán tömöríthetjük mappákba és egyébként ami nem kell vagy nem tetszik, attól meg is lehet szabadulni.

A Beállításokban végigmehetünk mindenen - internethasználat, háttérkép, kijelző, hangok, értesítések megjelenítése, meg persze ami fontos, hogy bejelentkezzünk a Huawei azonosítónkkal (vagy létrehozzuk, ha még nincs). Az a lényeg, hogy a biztonság maximális legyen, ezért ha például első bekapcsoláskor kihagytad az arcfelismerőt, az ujjlenyomatot és a zárkódot, akkor most javasolt beállítani.

AppGallery, Phone Clone

Mivel a P40-es széria már Google-t nem használ, így pár szükséges app nem lesz benne az AppGalleryben. Gondolok itt például az említett Instagramra, Facebookra, WhatsAppra vagy Gmailre. Nyilván akármennyire szuper a telefon és szeretjük a kamerateljesítményt, ezek a programok manapság "nélkülözhetetlenek" - sajnos vagy nem sajnos. Itt jön képbe a második lapon található Phone Clone nevezetű szuper kis alkalmazás, aminek segítségével kvázi kicsit meghackelhetjük a rendszert. Ezzel tényleg klónozhatjuk a régi mobilunk tartalmát, így például a fotóink sem vesznek el és áthúzhatunk szükséges appokat, amiket az AppGalleryből nem tudunk beszerezni.

A fotókat, videókat, naptártartalmakat, alkalmazásokat, illetve névjegyzéket a képen látható módon lehet átmásolni a régiről az új telefonra.

  1. Megnyitod a Phone Clone-t vagy Telefonklónozót mindkét eszközön.
  2. Értelemszerűen az újon kiválasztod az "Ez az új telefon" opciót, a másikon pedig az "Ez a régi telefon"-t.
  3. Az új telón kijelölöd, milyen típusú a régi készüléked - ugyanúgy Huawei, más Androidos vagy iPhone. Kattints a tovább gombra.
  4. A régi telefonon ha megnyitottad az appot és kiválasztottad, hogy az a régi telód, utána be kell olvasni a QR kódot és ha minden jól megy, csatlakozni fognak.
  5. Utána kiválaszthatod, milyen tartalmakat szeretnél áthúzni egyikről a másikra. Jelöld ki ezeket, majd kattints az "Áthelyezés"-re. Importálja és kész vagy.

Egy apró megjegyzés: ha nem Huawei vagy más Android készülék volt a régi telefonod, hanem iPhone, arról csak a fotókat, videókat, névjegyzéket és a naptártartalmat tudod klónozni az új P40 Próra. Az iOS-ról sajnos nem fog menni az Instagram és az egyéb hiányzó alkalmazások másolása, ez az egy hátránya van a váltásnak.

Kamerateljesítmény élesben

Én a kameratesztelés során főként a Portré, Fotó, illetve Este funkciókkal játszottam, illetve volt alkalmam kipróbálni az 50-szeres zoomot is, ami most sem okozott csalódást. Így karanténban nyilván nem annyira tudtam kihasználni az egyes előnyöket, de azért tettem egy egészségügyi sétát a teraszra, hogy minél változatosabban megmutathassam, milyen fantasztikus képeket képes készíteni a készülék (bocsánat a durva alliterálásért). Lássuk akkor, mire jutottam.

Portré/szelfi mód

Én a P40 Pro kameráját azért is szerettem, mert amikor az ember szelfizik, nem hozza nagyon közel az arcát, nekem ez tetszett, kényelmesen tudtam fotózni vele, pedig rövid a karom. Pirospont, hogy Portré módban szépen homályosítja el a hátteret, tökéletesen fókuszál és nagyon tiszta, éles képet készít.

Sima Fotó mód

A készülék tökéletesen éles, tiszta, világos képeket készít. Nagyon tetszett, hogy rossz fényviszonyok között is megállta a helyét, ugyanis hiába fotóztam például egy sötétebb, árnyékosabb helyen, utólag a P40 Pro kivilágosítja és kiélesíti a felvételeket. A jó fényviszonyok elengedhetetlenek a szuper képekhez, ez ezzel a telefonnal nem akadály. Az alábbi fotóra is ráközelítettem, hogy látni lehessen, milyen szép a minőség.

Este

Ezt a képet konkrétan korom sötétben fotóztam. Az Este funkcióval nem egyszerre készíti el a fotót a készülék, hanem miután lenyomjuk a gombot fokozatosan fókuszál, élesít, világosít (optimalizálja a fényviszonyokat). A végeredmény magáért beszél.

50-szeres zoom

A P30 Prónak se volt gyenge a zoomja, de a P40 Pro még jobb lett. A fotók, amiket csináltam beszédesek. Az első kép - az alábbi - az eredeti, semmi nagyítás. Bekarikáztam azokat a távoli pontokat (ablakokat), amikre ráközelítettem. A távolabbi háztömb szinte nem is látszik, amit megjelöltem.

Az alábbi két fotón a bekarikázott pontok láthatók felnagyítva, az első 39-szeres, a második pedig az 50-szeres zoommal készült. Nem semmi ahhoz képest, hogy az eredeti felvételen a távolabbi háztömb ablakai szinte nem is látszódtak.

Egyéb

Mivel új telefont teszteltünk, ami nem volt túlterhelve, így nyilván a gyorsasága a maximumon volt. A másodperc tört része alatt nyitott meg egy-egy alkalmazást, a billentyűzethasználat is egyszerűnek és kényelmesnek bizonyult. Én az automatikus javítást ki szoktam kapcsolni a beállításoknál, mert nem szeretem, de ez egyébként alapból aktiválva van a készülékben. Amit még megjegyeznék, hogy a gyári fülhallgató remek minőségben szól, tisztán és hangosan hallani mindent, a zenelejátszás elég jó élmény volt. Teszteltem közönséggel is, maximum hangerővel se lehet hallani kívülről, mit hallgat az ember, pedig elég hangos volt. A biztonság része: én mindhárom elemet beállítottam, így használtam az arcfelismerőt, az ujjlenyomatot és a jelkódot is, mindegyik hibátlanul működött. Az arcfelismerés szerintem határozottan javult az előző modellekhez képest.

A P40 Pro háromféle gyöngyházszínű - jégfehér, ezüst és fekete - üvegbevonattal március 26-tól előrendelhető az ismert online áruházakban, április 6-tól pedig elérhető a kereskedelmi partnerek kínálatában.

Fotók, leadfotó: Femcafe, Huawei

Oldalak

Home&Design
Sztárok
Nehéz megmondani, hogy ki Magyarország legdögösebb nője, vagy éppen férfija. A felsorolásban feltűnt Ördög Nóra, és persze Szoboszlai Dominik neve is.
Lifestyle
Magyarország egyik felén őszies, míg a másik felén tavaszias-nyárias hőmérséklet fog uralkodni. Megmutatjuk azt is, milyen időjárásra kell számítani a hétvégén!
Sztárok
Sokáig nem lehetett tudni, milyen szándékai vannak Vilmos hercegnek fivérét illetően, információk szerint azonban a trónörökös mostanra végső elhatározásra jutott.