Ő volt Ady titkos szerelme: viszonyuk egy életre tönkretette a költőt

A művész barátai óvták a kegyetlen nőtől, de nem hallgatott rájuk.

Egy magyar bohém rapszódiája

103 évvel ezelőtt, 1919. január 27-én elhunyt a magyar irodalomtörténet egyik legnagyobb alakja, a költőóriás Ady Endre. Talán nincs is olyan magyar ember, akinek ne lenne legalább egy kedvenc verse tőle. Emlékezete és öröksége halála után egy évszázaddal is élénken él, pedig a kimagasló tehetsége mögött, egy szorongó, tépelődő férfi állt, aki egész életében küzdött a maga démonjaival. Elszegényedett nemesi családból származott és kezdetben jogot hallgatott, de a bohém, művészélet jobban vonzotta, ezért 1898-ban újságírónak állt, a függetlenségi párti Debrecen című lapnál kezdett dolgozni. A város légköre fárasztotta, ezért a századfordulón a mozgalmas, élénk Nagyváradra költözött. Itt kezdődött az alászállása a hedonizmusban, amit legfőképpen egy kaotikus viszonynak köszönhetett.

Lapozz, a cikknek még nincs vége!

Oldalak

Lifestyle
Alaposan megváltozott a hatalmas ingatlan, ahol a Reszkessetek, betörők című alkotást felvették. A tulajdonos persze igyekezett nem teljesen átalakítani az ikonikus helyszíneket.
Sztárok
Azahriah lázban égett a Puskás Aréna, mivel a fiatal előadó háromszor is színpadra állt. Annyi biztos, hogy az előadó nem spórolt az energiáival.
Lifestyle
A lassú számítógép olyan, mintha hosszú perceket venne el az életünkből, mire betöltenek a programok, vagy az operációs rendszer. Erre persze az egyik rossz szokásunk is rátehet egy lapáttal.