Ez történik a bőröddel 30 év felett

A bőr öregedésének folyamatát két periódusra oszthatjuk: a kezdődő bőröregedés 30 éves kor körül kezdődik, a kialakult bőröregedés pedig nagyjából 40 éves korra tehető.

Mi történik 30 felett?

A kezdődő bőröregedést a bőr legfelső, szarurétegének megvastagodása és az alsóbb rétegek (irha és zsírszövet) enyhe elvékonyodása jellemzi. Ezen változások hátterében a lelassult sejtmegújulás áll, amelynek következtében a bőrfelszínen elszaporodnak az elhalt hámsejtek, csökken a bőr rugalmasságát adó kollagén- és elasztikus rostok termelése. Ehhez társul még a bőr enyhe fokú ásványi anyag-, nyomelem- és vitaminhiánya, valamint a nyirok- és vérkeringés lelassulása, amely a salakanyagok felhalmozódását vonja maga után.

10 évenként egy harántredő

A változások eredményeként a bőr fakóvá, mattá válik, veszít fiatalos ragyogásából és kialakul a „bőrfáradtság” képe. Ha valakinek száraz, érzékeny bőre volt, akkor az öregedés kezdeti stádiumában főleg a fakó bőrszín és a víz- valamint feszességvesztés, továbbá az apró ráncok dominálnak. A vegyes és zsíros bőr szürkés színűvé válik, gyakoriak a pattanások, vörös foltok, tágult pórusok. A csökkenő mennyiségű rostok miatt a bőr teltsége és rugalmassága csökken, megjelennek az első kisebb ráncok, főleg a szemkörnyéki szarkalábak, mélyül az orr-ajak barázda és előbukkannak a homlok harántredői. Egyébként 30 év felett, 10 évenként 1 harántredő képződése elfogadott.

Fotók: ghk.h-cdn.co, healthxlive.com

Oldalak

Lifestyle
A különböző vitaminok az élet bizonyos szakaszaiban kulcsfontosságúak.
Lifestyle
A penész sok háztartásban problémát jelent, kevesen tudják csak viszont, hogy már néhány rendkívül hasznos növénnyel is kiirthatjuk otthonunkból.
Sztárok
Sarolta hercegnő és György herceg reggeli rutinja tulajdonképpen szinte semmiben sem különbözik más, velük egykorú iskolás szokásával, Katalin hercegnének és Vilmos hercegnek azonban olykor közbe...