Bazális implantátum - Kerüld el, ha jót akarsz

Nyugat-Európában sehol nem is engedélyezik, mert nem felel meg a legelemibb szakmai szabályoknak sem. Hiába tudja mindezt és tiltakozik a magyar fogorvos szakma, egy szabályozási hiányosság miatt Magyarországon mégis forgalomban van a 40 (!) évvel ezelőtt alkalmazott, mára már elavult fogászati implantációs rendszerre emlékeztető, úgynevezett bazális implantátum. A szakma megelégelte és mindent megtesz a rendszer betiltásáért, de addig is, a páciensek körültekintése elengedhetetlen a nem kívánt beültetések megakadályozásához.

A fogászati implantátumok engedélyeztetésének szabályozása körüli hiányosságok hazánkban veszélyes kettős helyzetet eredményeznek: míg a hivatalos állásfoglalások és az implantológiával foglalkozó szakemberek a „bazális” implantátumok alkalmazását teljesen elvetik, addig a páciensek az interneten és a rendszer mellett kardoskodó fogorvosok rendelőiben a bazális implantátumok előnyeit magasztaló ajánlásokkal találkozhatnak.

Annak ellenére van ez így, hogy az Implantológiai Társaság és az Országos Szakfelügyelő főorvos néhány hónappal ezelőtt kiadott állásfoglalása egyértelműen kimondja, hogy a „bazális” implantátumrendszer alkalmazása a szakma szabályai szerinti a gyógyítás alapelveivel ellentétes, szakmai hibának minősül! Mi az igazság?

Ez a baj a bazális implantátumokkal

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
A legnagyobb problémát az jelenti a „bazális” implantátumok esetében, hogy nagyon gyakran felszívódik körülöttük a csont! Ez a vékony, keskeny állcsontba beerőltetett implantátumoknál a terhelés következtében a még meglévő, rendelkezésre álló csont megsemmisülését is eredményezheti. Az elvégzett beavatkozás pont az ellen hat, amelyen eredetileg segíteni kellene.

Mitől más a bazális implantációs technika?

A hagyományos implantológiai módszerrel a hiányzó fog helyére, annak tengelyének megfelelően a csontba ültetett korszerű implantátumot a csontsejtek három-négy hónap alatt mereven rögzítik, majd erre kerül rögzítésre az implantátum fej és a fogpótlás.

Ezzel szemben a bazális implantátumokat a csont kemény, úgynevezett kortikális részében, olykor vízszintesen ültetik be, és azonnal terhelni kezdik. A bazális rendszerek gyakran talppal rendelkeznek, metszetben fordított T-formájúak és –alakjukból adódóan- nem csak hosszanti, hanem vízszintes irányban is rögzülnek.

Oldalak

Sztárok
Ha Tóth Gabi és Krausz Gábor még együtt lennének, akkor valószínűleg az utóbbinak nagy beleszólása lett volna, hogyan is nézzen ki a konyha.
Sztárok
Különleges végső nyughelyet választottak Vágó Istvánnak. A szerettei úgy döntöttek, hogy nem akarnak számára nyilvános sírhelyet.
Sztárok
Anne Hathaway ma már sikert sikerre halmoz, volt idő azonban, amikor korántsem alakultak számára könnyen a dolgok – a színésznő nemrég bővebben is beszélt múltbeli megpróbáltatásairól egy interjúban.