Az önhipnózis ereje

Egyfajta önhipnózis lehet az oka, hogy a Bali szigeti kris-táncosok nem éreznek fájdalmat a veszélyes szertartások során, így vad táncuk baj nélkül végződik.

Öncsonkító düh
Bali szigetén a templomi ünnepségek során egy különleges szertartást is előadnak, melyen Rangda boszorkány és Barong sárkány drámáját mutatják be. A transzba esett fiatalemberek vad táncuk közben a kígyó alakban görbülő, halálosan éles tőrrel - a krisszel - a boszorkányalakra vadásznak. A szertartás szerint a gonosz lény elűzi a táncosokat, akik rángatózva a földre zuhannak, ám ekkor a sárkány feléleszti a megzavarodott férfiakat, akik vadul kiáltozva felugranak és öncsonkító dühvel szurkálni kezdik magukat. A helyiek szerint a szertartás után azért nincs nyoma rajtuk sérüléseknek, mert ilyenkor egy lefokozott tudatállapotba, egyfajta önhipnózisba kerülnek.

Bizarr látványosság
Srí Lankán elképesztő mutatvánnyal szórakoztatják a turistákat, mely során a fiatal férfiak hatalmas fémkampókra akasztják magukat, ám azok nem ütnek rajtuk sebet. A mára már turistalátványossággá átalakult mutatvány eredetileg egyfajta vallásos bűnbánat volt. A Colombói Egyetem egyik élettannal foglalkozó professzora többször is tanulmányozta ezeket a szertartásokat. Carlo Fonseka professzor szerint a titok nyitja az, hogy például egy 54 kg-os férfi esetében a 6 kampó helyes elosztásával csak 9 kiló súly terheli az egyes fémrészeket és a bőrt. A kampók elhelyezése előtt ha egy segéd alaposan összecsippenti a bőrt, annak véráramlása megszakad egy rövid időre, ám még így is szükség van a megfelelő lelkiállapotra, azaz a hajlandóságra és a félelem teljes hiányára.

Fotók: blog.baliwww.com, blogs.voanews.com

Oldalak

Sztárok
A tavaly hatalmas sikert aratott, telt házas arénakoncert után a világhírű zongoraművész és zeneszerző, Péter Bence 2024. december 7-én ismét az MVM Dome színpadán kápráztatja el közönségét.
Lifestyle
A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem szakértői – írja az MTI az intézmény közleménye alapján.
Utazás
2023 októberében startolt el a NASA Psyche küldetése, mely már csak azért is figyelemreméltó, mert a program keretében a szakemberek egy teljesen új kommunikációs rendszert is teszteltek.