Egészség

Hatásos megoldások a laktózérzékenységre

A laktózérzékenységre általában nem fordítunk elég figyelmet, pedig van néhány megoldás, amellyel megoldható a kellemetlen tüneteket okozó betegség. Lássuk ezeket!

A világ felnőtt lakosságának 75%-át érintő betegség a laktóz-intolerancia, amelyet a laktáz enzim hiánya okoz, így a szervezet nem tudja feldolgozni a tejcukrot. Ha megjelenik a családban ez a betegség, nyilván sok háziasszony teszi fel a kérdést, hogy hogyan kerülje ki a tejtermékeket a főzések során.

Video Kulisszatitkok Solti Ádámtól: Őszintén beszélt a munkáról és a magánéletről

Természetesen ennek a betegségnek is különböző fokozatai vannak, így mindenki ki tudja tapasztalni, hogy mi az, amit egyáltalán nem bír a tejtermékek közül. Így előfordulhat, hogy kisebb étrendbeli változtatással is megoldható a probléma. Ha komolyabb változtatások szükségesek, akkor már jobban szét kell nézni a boltokban található lehetőségek között.

Szerencsére ma már több megoldás is rendelkezésünkre áll, ha ki akarjuk kerülni főzés során a tejcukrot tartalmazó alapanyagokat.

Laktózmentes tejtermékek
A legtöbb bolt kínálatában, de a nagyobb bevásárlóközpontokban biztosan megtalálhatod a laktózmentes tejtermékeket, így könnyen beszerezhetsz tejfölt, tejszínt, tejet, joghurtot, de akár túrót is. Nagy előnye ezeknek a termékeknek, hogy ugyanúgy felhasználhatóak főzés során, mint a tejcukrot tartalmazó társaik és az elkészült ételek íze sem sokban tér el a megszokottól.

Növényi alapú tej
A laktózmentes tejtermékek mellett kiváló megoldás lehet még a különféle növényi alapú szója, rizs, kókusz és zabtej alkalmazása is.

Tofu
Nem csak a vegetáriánus étrend kedvelői körében népszerű ez az alapanyag, hanem laktózérzékenység esetén is nyugodtan lehet használni. A legtöbb boltban szintén megtalálható különféle ízesítésben és fogyasztásával helyettesíthetjük a túrót és a sajtokat.

A helyettesítendő alapanyagok mellett vannak olyan ételcsoportok is, amelyeket csekély változtatás mellett is fogyaszthatnak a tejcukor-érzékenyek.

Gabonafélék, zöldségek
Ez az egyik olyan alapanyag, amely nyugodtan fogyasztható. Főzelékek, illetve kásák készítésekor kell jobban odafigyelni a tej megfelelő helyettesítésére.

Margarin
Érdemes a növényi alapú margarinokat választani, azonban vásárláskor hasznos lehet az összetevők listáját átfutni, ugyanis egyes termékek tartalmazhatnak laktózt.

Olajos magvak
Kifejezetten ajánlott a dió, mandula, mogyoró, mák és társaik közül minél többet fogyasztani, hiszen magas a kalcium és D-vitamin tartalmuk, és az ezekből készült ételek pótolhatják a kiesett vitamin és ásványi anyag forrásunkat.

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Bizonyára veled is előfordult már, hogy a munkahelyeden, az edzőteremben vagy épp házimunka végzése közben magába szippantott az internet legmélyebb bugyra.
Lifestyle
Az 1996-ban elhunyt Baba Vangát sokan a Balkán Nostradamusának nevezik, és bár egyesek vitatják e megtisztelő titulus jogosságát, a vak bolgár jósnő köré szőtt kultusz a mai napig nem csappant meg.
Lifestyle
Ha szeretnéd, hogy a muskátlid ne csak túlélje a telet, hanem tavasszal dús virágba boruljon, fontos, hogy már most tudatosan készülj fel rá és megfelelően ápold a növényt a hideg hónapokban.
Utazás
Pár nap múlva itt a karácsony, ám ha abban reménykedtél, hogy az ünnepek alatt fehérbe borul az ország, akkor van egy szomorú hírünk a számodra.
Sztárok
Egy egyszerű, mégis mély jelentéssel bíró nyilvános szerepléssel Vilmos herceg és fia, György herceg csendesen, de annál meghatóbban idézték meg Diana hercegnét. A közös látogatás nemcsak egy családi...
Sztárok
Az 1997-es katasztrófafilm, a James Cameron által rendezett Titanic szinte varázsütésre Holllywood legmagasabb csúcsára repítette Kate Winsletet, ám a színésznő a hírnév árnyoldalaival is szembesült...