Egészség

Hatásos megoldások a laktózérzékenységre

A laktózérzékenységre általában nem fordítunk elég figyelmet, pedig van néhány megoldás, amellyel megoldható a kellemetlen tüneteket okozó betegség. Lássuk ezeket!

A világ felnőtt lakosságának 75%-át érintő betegség a laktóz-intolerancia, amelyet a laktáz enzim hiánya okoz, így a szervezet nem tudja feldolgozni a tejcukrot. Ha megjelenik a családban ez a betegség, nyilván sok háziasszony teszi fel a kérdést, hogy hogyan kerülje ki a tejtermékeket a főzések során.

Video Kiemelkedő női teljesítmények, neves sztárvendégek - Hetedszer ünnepeltük az Inspiráló Nőket

Természetesen ennek a betegségnek is különböző fokozatai vannak, így mindenki ki tudja tapasztalni, hogy mi az, amit egyáltalán nem bír a tejtermékek közül. Így előfordulhat, hogy kisebb étrendbeli változtatással is megoldható a probléma. Ha komolyabb változtatások szükségesek, akkor már jobban szét kell nézni a boltokban található lehetőségek között.

Szerencsére ma már több megoldás is rendelkezésünkre áll, ha ki akarjuk kerülni főzés során a tejcukrot tartalmazó alapanyagokat.

Laktózmentes tejtermékek
A legtöbb bolt kínálatában, de a nagyobb bevásárlóközpontokban biztosan megtalálhatod a laktózmentes tejtermékeket, így könnyen beszerezhetsz tejfölt, tejszínt, tejet, joghurtot, de akár túrót is. Nagy előnye ezeknek a termékeknek, hogy ugyanúgy felhasználhatóak főzés során, mint a tejcukrot tartalmazó társaik és az elkészült ételek íze sem sokban tér el a megszokottól.

Növényi alapú tej
A laktózmentes tejtermékek mellett kiváló megoldás lehet még a különféle növényi alapú szója, rizs, kókusz és zabtej alkalmazása is.

Tofu
Nem csak a vegetáriánus étrend kedvelői körében népszerű ez az alapanyag, hanem laktózérzékenység esetén is nyugodtan lehet használni. A legtöbb boltban szintén megtalálható különféle ízesítésben és fogyasztásával helyettesíthetjük a túrót és a sajtokat.

A helyettesítendő alapanyagok mellett vannak olyan ételcsoportok is, amelyeket csekély változtatás mellett is fogyaszthatnak a tejcukor-érzékenyek.

Gabonafélék, zöldségek
Ez az egyik olyan alapanyag, amely nyugodtan fogyasztható. Főzelékek, illetve kásák készítésekor kell jobban odafigyelni a tej megfelelő helyettesítésére.

Margarin
Érdemes a növényi alapú margarinokat választani, azonban vásárláskor hasznos lehet az összetevők listáját átfutni, ugyanis egyes termékek tartalmazhatnak laktózt.

Olajos magvak
Kifejezetten ajánlott a dió, mandula, mogyoró, mák és társaik közül minél többet fogyasztani, hiszen magas a kalcium és D-vitamin tartalmuk, és az ezekből készült ételek pótolhatják a kiesett vitamin és ásványi anyag forrásunkat.

Oldalak

Egészség
Fashion&Beauty
Mind tudjuk, hogy a hideg idő beköszöntével sokkal nehezebbé válik a csinos, elegáns öltözködés, néhány divatbaki elkerülésével viszont garantálhatjuk, hogy télen is stílusosak maradjunk.
Sztárok
Évek óta számít ikonikus popkulturális pillanatnak a kép Nicole Kidmanről, aki állítólag a boldogságtól ugrált az utcán, miután elvált Tom Cruise-tól. Most, több mint húsz évvel később, a színésznő...
Lifestyle
A Nyilas egy régi álma hirtelen elérhető közelségbe kerül. Napi horoszkóp.
Lifestyle
A Szűznek életre szóló döntést kell meghoznia. Hétvégi szerelmi horoszkóp.
Egészség
Sokan nem is tudják elképzelni az alvást kispárna nélkül, míg másokat csak idegesít.
Lifestyle
Vannak applikációk, amik túl sokat engednek meg maguknak, például még a beszélgetéseinkbe is belehallgathatnak.