Delphoi a világ közepe?

A világcentrumot számos ős-tradíció szimbóluma megjeleníti, amelyek közül a legfigyelemreméltóbb és a legszélesebb körben elterjedt az omphalosz, azaz a görögök elképzelése.

Delphoi az omphalosz
Delphoi, a híres görög jóshely múzeumában tekinthető meg az a különleges, 1 méter magas kőoszlop, mely a világ közepét szimbolizálta az ókorban. A legenda szerint Zeusz a világ két végén két egyformán gyors röptű sast engedett útjára, hogy megállapítsa, hol van a világ közepe. A madarak Delphoiban találkoztak össze, tehát ez a hely, ahol a káoszból kibontakozik majd a rend. Zeusz ezt a helyet egy omphalosznak, azaz köldöknek nevezett kővel jelölte meg.

A világ köldöke
A világ köldökének vagy szent központjának ősi eszméje számos kultúrában fellelhető. Az omphalosz szimbólumát egyszerűen egy sajátos, természetesen spirituális és nem földrajzi terület centrumába helyezhetjük, bár bizonyos esetekben e kettő egybeeshet. Egy délnyugat-amerikai indián legenda szerint az első zunik vándorlásaik során találkoztak K'yan Asdeviel, a ,,vízen siklóval", aki hosszú lábait kinyújtva megmutatta nekik az égtájakat, majd hasával megérintette a földet és így szólt: ,,Ez a Földanyag középpontja, a köldöke." Állítólag ezen a helyen pueblókat, azaz megerősített falvakat építettek.

Vallások és omphaloszok
Az észak-itáliai etruszkok a maguk szent központját mundusnak nevezték el, s egy kővel fedett üreggel jelölték a város utcáinak kiindulópontjánál. Néha felemelték a követ, hogy az alvilág szellemei kiszabaduljanak és egy időre levegyülhessenek a földi emberekkel. A Maláj-félszigeten élő szemang törzs hite szerint a középpont egy Batu-Ribn nevű hatalmas, természetes szikla. Az iszlám omphalosza a híres Fekete Kő, a Kába, melyet Mekkában őriznek. A hinduk és a buddhisták szerint a világ közepe a Meru- vagy Kailasa-hegy a Himalájában.

Jeruzsálem a legismertebb központ
A világ legismertebb központja valószínűleg Jeruzsálem, a kereszténység, a zsidóság és az iszlám szent helye. Az omphalosz-pont maga a Moria-hegy. A legenda szerint ezen a helyen készült Iszák feláldozására Ábrahám, sőt innét ment a mennybe Mohamed. Salamon legendás temploma is itt állt.

Oldalak

Utazás
Egy nőnek ötnapos családi nyaralást tervez az édesanyja, a gond csak ott kezdődik, hogy erre az exét is meghívta. Ennél kínosabb nem is lehetne a szituáció.
Sztárok
Judi James testbeszéd-szakértő górcső alá vette III. Károly király és Vilmos herceg magatartását, gesztusaikból pedig nem akármilyen megállapítást tett.
Fashion&Beauty
Jennifer Lawrence a napokban a GLAAD Media Awards estjén tette tiszteletét, az eseményre pedig egy igencsak különleges szettben lopta el a show-t a többi résztvevő elől.