Egzotikus gyümölcsök- Egészségesek és finomak!

Kitűnő vitaminpótlók, a fogyókúrában is segítségünkre lehetnek, ízletesek, könnyen beszerezhetőek! Néhány egzotikus gyümölcs a téli napokra!

Mangó
Több mint négyezer éves ez a jellegzetesen tojásdad alakú gyümölcs, melynek őshazája India. Ázsia egyes országaiban a mangó a szerelem jelképe. Rendszeres fogyasztása jó hatással van a gyomorra, gyümölcshúsának tápértéke kiváló, ami magas szénhidrát tartalmának köszönhető. Ásványi anyagokban is gazdag, többek között megtalálható benne a kálcium, a foszfor, a magnézium és a vas is. Segíti az emésztést, jó hatással van a szívre, és segít karban tartani a vér koleszterin szintjét is. Energia pótlóként is megállja a helyét. Hozzájuthatunk nyers és konzerv változatban is, de ha frissen vásároljuk, ügyeljünk arra, hogy inkább keményebbet válasszunk, mert szobahőmérsékleten túl gyorsan megérik, ekkor íze émelyítővé válik.

Ananász
Őshazája feltételezhetően Paraguay. A trópusi terülteken terem, de természetesen a hazai polcokon, piacokon is megvásárolhatjuk. A legegészségesebb gyümölcsök közé tartozik, magas vitamintartalma és fehérjebontó enzime miatt. Vigyázzunk a konzerv változattal, mert a hőkezelés során abból már kiveszett a fehérjebontó enzim. De az ananászlé hasznos a szervezetünk számára, mert segíti az emésztést és csökkenti a vér savtartalmát. Az örökös fogyókúra harcban is segítségünkre lehet a rendszeres fogyasztása, hiszen így a méreganyagok gyorsabban távoznak a szervezetből. Ínyenceknek érdemes kipróbálnia a grillezett ananászt, nem fogják megbánni!

Papaya
Magyarországon egész évben kapható, repülőn és hajón hozzák be. Ha igazán jó minőségűt szeretnél belőle, akkor a Thaiföldről származót keresd. Legjelentősebb az A-vitamin tartalma, de nem hanyagolhatjuk el magas C-vitamin tartalmát sem.

Aminosavakból közel húsz féle található benne, lédús gyümölcs, mintegy 90%-a víz. Cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak, emésztési problémákkal küzdőknek hasznos lehet a fogyasztása. Tárolására ügyeljünk, az érett gyümölcs két napig áll el magas páratartalmú helyen. A megfelelő papaya színe zöld vagy sárgászöld, sárga foltokkal borított, kellemes tapintású. Óvakodjunk, a túl puha, citromsárga barna foltostól, azok többsége már túlérett.

Pomelo
Ugyan külsőre hasonlít a narancsra és a grépfruitra, de mégsem az, hanem ezek keveréke. Vastag héjú, íze változhat a keserűtől az édesig. Többet is elraktározhatunk belőle, mert hosszan eláll, ha hűvös helyen tartjuk. Immunerősítő és a vérnyomásra is jó hatással van, magas C-vitamin, kálium és kálcium tartalma okán. Édesszájúak mézzel, cukorral ízesíthetik, ha számukra nem elég édes. Készül belőle desszert, lekvár valamint salátákhoz is kitűnő.

Oldalak

Utazás
Földrajzi képrejtvény-sorozatunk következő felvonásában magunk mögött hagyjuk Európát, és célba veszünk egy távoli földrészt! Tarts velünk!
Lifestyle
Ez az ártatlannak tűnő üzenet órákig tartó szorongási hullámot idézhet elő. Íme, miért.
Lifestyle
Szinte minden háztartásban található muffin sütőforma, a legtöbben azonban nem tudják, milyen sokféle felhasználási módja van.