Lifestyle

FemCoach: Az elmúlás meghozta a keserű felismerést - Elkéstem

Sokáig voltam hitetlen azzal a mondással kapcsolatban, hogy nem véletlenül találkozunk bizonyos emberekkel. Okkal van körülöttünk mindenki, sokszor tükröt tartva saját gondolkodásunkról, magatartásunkról. Azt is mondják, hogy néhányan hosszabb ideig maradnak velünk, ám a többség addig marad mellettünk, míg meg nem tanulunk általuk valamit. Miután elvégezték teendőiket kilépnek életünkből, hogy helyükre újabb emberek lépjenek azért, hogy további leckéket kapjunk magunkról.

FemCoach - Dr. Sinkó Erika

Minden reggel azért kelek fel és ugrok ki vidáman és energikusan az ágyból, mert mélyen hiszek abban, amit csinálok. Hiszek abban, hogy az a nézőpont, ahonnan éppen nézzük magunkat vagy a világot, igenis számít! Hiszek abban, hogy tudunk változni, és a változás sokszor rajtunk múlik. Ez a perspektíva az, ahonnan el lehet mozdulni gyakorlatilag bármerre. A határ pedig csakis tőlünk, a mi gondolkodásunktól függ.

Szakértőnk: Dr. Sinkó Erika, coach

Teljesen új megvilágítás

Lehet hinni és hitetlennek lenni, ám amikor saját tapasztalatot szerzünk mindebben, az teljesen új megvilágítást ad életünkről. Szüleim, öt éves koromban váltak el. Noha Apám igyekezett rendszeresen látogatni bennünket, mégsem tudta pótolni azokat a pillanatokat, melyeket válás előtt kapott belőlünk. Sok értékes dolog maradt ki saját és kettőnk életéből. Ahogy múltak az évek a szeretet megmaradt, ám a távolság mégis nőni kezdett. Miután beteg lett egyre gyakrabban emlegetett válás előtti közös eseményeket és történeteket. Egyre többször kérte, hogy menjek el vele a “Hegyeshegyre”, ahol gyerekkoromban jártunk. Akkori fejemmel nem értettem mitől ilyen fontos neki ez, hiszen hosszú-hosszú ideig szóba sem hozta ezt a kérést. Saját életembe feledkezve azt gondoltam, még bőven van időm erre.

Idő órák röpülnek narancssárga égbolt

Elmúlás

Az elmúlás azonban meghozta a keserű felismerést. Elkéstem. Valójában nem is mertem végiggondolni, hogy mi zajlik körülöttem, nem mertem szembesíteni magamat a valósággal. Elfogyott az időnk, és már nem volt második lehetőségem arra, hogy valóra váltsam kérését. A felismerés, miszerint elmúlt a cselekvésre nyitva álló idő, szinte megbénított. A búcsú fájdalmas és lelket őrlő volt. Csak a halála után kezdett világossá válni, hogy az egyes beszélgetéseink, vagy akár a “Hegyeshegyi” kérése során mire akart tanítani. Talán azért nem ismertem fel időben ezt, mert valahogy mindig más idődimenzióban barangoltunk. Míg Apám a múltban keresett válaszokat és vigaszt, addig én a jövőtől féltem. Egyikőnk sem az „itt és most”-ban volt.

Idő homokóra narancssárga

Apám és az általa kapott lecke egy mesében öltött testet

Hol volt, hol nem volt…, óóóó nem! Inkább úgy lenne helyes kezdeni ezt a mesét: jó, ha van, mindig van egy Új Gondolat, Valódi Cselekvés és Ketyegő Idő. Ennek a mesének Ők a főszereplői.

Egy szép napon a Király udvarába egy addig, még ismeretlen herceg érkezett: Változásnak hívták. Az uralkodó érdeklődve fogadta a különleges idegent és annyira megtetszett neki, hogy rögvest tanácsadójává fogadta őt. Hatalmas izgalmat, számos célt, színes ötleteket, kalandot adott a Királynak, egészen addig, míg régi tanácsadója, Megszokás fel nem emelte Változás ellen szavát. A Király mindig jó és igazságos akart lenni, ezért azt hitte, nem kell döntenie két tanácsadója között; mindig mindkettőt meghallgatta. Rövid időn belül meg is lett ennek az eredménye: megszületett fejében a Kis Megtorpanás. A Király el volt bűvölve, és annyira jól érezte magát a Kis Megtorpanással, hogy észre sem vette, csodás birodalma határa már csak Komfortzónán belül van. A Kis Megtorpanás napról napra hamis egyensúlyt sugallt a Király fejébe: továbbra sem kell döntened két tanácsadód, Megszokás és Változás között. Hosszú hetekig, évekig élt így a Király meg sem hallva, hogy Változás három jó barátja: Új Gondolat, Valódi Cselekvés és Ketyegő Idő folyamatosan kopogtat palotája ajtaján.

Egy nap, aztán hirtelen jeges szél jött, és a Király halálos beteg lett. Minden erejét összeszedve magához hívatta két tanácsadóját Megszokást és Változást majd megkérdezte őket, Mit gondoltok, mi az, amit elszalasztottam életemben megtenni és bánnom kéne?

Megszokás azt mondta: Természetesen Uram semmit, hiszen egyhangúan újdonságok nélkül, de biztonságban, Komfortzónán belül éltél. Változás a fejét ingatta és csak annyit kért: Kapjon végre bebocsátást a három muskétás. Így is lett. Ekkor Új Gondolat, Valódi Cselekvés, és Ketyegő Idő nyomban kérlelni kezdték a Királyt, Uram! Saját érdekedben azonnal hozz döntést két tanácsadód között! Engedd, hogy Változás örökre száműzze palotádból az unott Megszokást és a mindig toporgásra késztető Megtorpanást, és amíg teheted, lépd át végre Komfortzóna határát!

A Király - ki tudja miért - ekkor végre megértette, hogy mitől olyan izgalmas, élményekkel, érzésekkel, kalandokkal, barátokkal teli a Változás. Ketyegő Idő viszont már tudta: késő! A Királynak nincs több ideje. Élete lejárt. Talán, ha a Király a három muskétást időben beengedte volna..., az én mesém is tovább tartott volna…

Sokáig azt hittem, hogy Apámról szól a mese, majd rájöttem, hogy akár én és bárki más is lehet az a Király, aki lekési élete egyik lehetőségét! Persze, sok minden másra is rájöttem azóta. Az egyik legfontosabb ezek közül az a felismerés, hogy két választásom van. Vagy szétmarcangolom magamat a történtek miatt, miközben számtalan egyéb itt és most lehetőséget szalasztok el, vagy építkezem a történtekből, és megvizsgálom, mit is tanított nekem ez a helyet. Én, ez utóbbit választottam, ám ez, már egy másik ember története…

Az egész úgy indult, hogy hirtelen kitavaszodott, és tudtam, az elmúlt évekhez hasonlóan idén is gyorsan beköszönt a nyár. Biztos voltam abban, hogy eljött az utolsó perc arra, hogy “kontúrosabbá, feszesebbé” varázsoljam magamat. Az internetről és a tévéből dőltek a bőrfeszesítő, fiatalító, le,- és elcsúszott női idomokat azonnal megemelő csoda termékek, ám az olcsó tuningnál most többre vágytam. Beiratkoztam spinningre. Évekkel ezelőtt jártam órákra, így tudtam, ha gyors és hatékony megoldást szeretnék, bicajra kell pattannom.

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Medici Katalint a 16. század egyik legmeghatározóbb és legbefolyásosabb női alakjának tartják, aki rajongott a parfümökért.
Lifestyle
Szajki-Vörös Adél az Anya jól van (?) konferencia egyik szervezője, akinek szívügye, hogy figyelmet fordítson a jelenkori nőtársadalom egyik legjelentősebb problémájára, az anyai kiégésre. Az...
Lifestyle
Az élmezőnyben nem volt változás, mivel még mindig egy romantikus vígjáték tarol a magyar Netflixen, de feltűnt egy rózsaszín unikornis is a semmiből, aki igazából póni.