Hirdetés

Magyarország legkülönlegesebb vidéki úti céljai - Ezeket látogasd meg húsvétkor

Lélegzetelállító helyekért nem kell átlépnünk az országhatárt; vízeséseink, tengerszemünk, sőt, Nemzetközi Csillagoségbolt-parkunk és bioszféra-rezervátumunk is van.

Húsvéti kiruccanás

A trivago.hu szálláskereső weboldal összegyűjtötte azokat a különleges, olykor eldugott vidéki úti célokat, melyek tökéletesek egy húsvéti családi kiránduláshoz.

Szilvásvárad / Szalajka-völgy

Szilvásvárad és a mellette elterülő Szalajka-völgy a Bükk-hegység egyik leglátogatottabb kirándulóhelye. A Bükki Nemzeti Park erdeiben két tanösvény áll a túrázni vágyók rendelkezésére, de családosoknak kihagyhatatlan program az erdei kisvasút is, mely gyors és élményekkel teli eljutást biztosít a Szalajka-völgy főbb látnivalóihoz. A vasút Szalajka-Fatelepről indul és elvisz egészen a Gloriette tisztásig; itt található a terület leglátványosabb természeti képződménye, a Szalajka-forrás által táplált Fátyol-vízesés. Ez a 17 méter hosszú, 18 lépcsőből álló mésztufagáton leáramló zuhatag egyesek szerint a vízpermet fehér fátyláról, mások szerint a csipkéhez hasonló mésztufáról kaphatta nevét.

Szenna / Zselici Tájvédelmi Körzet

A Zselic a Dunántúli-dombság déli részén található, 1200 km²-es területén keverednek az érintetlen természeti és a gazdag kulturális értékek. Szelíd dombjai és jellegzetes erdőtársulásai miatt kedvelt kerékpáros úti cél. Ráadásul nemcsak nappal, hanem éjjel is; a Zselici Tájvédelmi Körzet nyerte el (egy skóciai nemzeti parkkal együtt) 2009-ben Európában elsőként a Nemzetközi Csillagoségbolt-park címet, köszönhetően annak, hogy a csillagos ég látványát itt alig zavarják mesterséges fények. Egyik legkülönlegesebb látnivalója a Szennai Skanzen, melynek zsúpfedésű, füstöskonyhás lakóházai a múltba repítik a látogatót. Az 1978-ban megnyílt szabadtéri néprajzi múzeum egyedülálló módon egy élő falu, Szenna közepén, a közösség aktív részvételével jött létre.

Tiszafüred / Tisza-tó

A Tisza-tó és környéke egyedülálló természeti kincsnek számít, amiért egy tavaszi hétvégén is érdemes otthagyni a nagyvárosi forgatagot. „Fővárosa” Tiszafüred települése, ahonnan a Hortobágyi Nemzeti Park és az annak részét képező tisza-tavi madárrezervátum is könnyen elérhető. Utóbbi a nemzetközileg elismert vízimadár-élőhelyek egyike, szigorúan védett terület, mely csak csónakkal közelíthető meg. Ennek is köszönhető, hogy európai viszonylatban is egyedülálló madárvilág jött létre a területen. A szerencsések bakcsót, kanalasgémet, kormoránt, kócsagot is láthatnak. Madárlesre tökéletes a Tiszavirág Ártéri Sétaút 1,5 km-es tanösvénye is, mely megfigyelő tornyokkal, teknővájással, kosár- és gyékényfonással egész évben várja a terület élővilágára kíváncsi látogatókat.

Fotók: Femcafe, panoramio.com, horgaszcentrum.hu

Oldalak

Szólj hozzá Te is!