Ezt az élményt sosem felejtem el - Karnyújtásnyira az univerzum a Zselici Csillagparkban

Ha valaki, akkor én aztán igazán bírom a galaxisokról és csillagokról szóló témákat. Rengeteg ilyen koncepcióra épülő filmet és sorozatot nézek, így hatalmas élmény volt számomra, hogy a múlt héten egy sajtóút keretein belül eljuthattam a Zselici Csillagparkba, amiről bevallom őszintén, még sosem hallottam.

Elhanyagolható fényszennyezés, ragyogó csillagok és persze tökéletesen fekete éjszaka. Ez várt minket a megérkezéskor, ahol bele is vágtunk a nagy kalandba. Az LG új, 4K felbontású, HDR-képes OLED TV-it nem is csodálhattuk volna meg tökéletesebb környezetben. Nem véletlen, hogy a cég az új modellek hazai bemutatójának helyszínéül a Zselici Csillagparkot választotta, ahol az ország talán legfeketébb és egyszerre legcsillagosabb égboltja látható.

De mi az a Zselic?

A Zselic 45 települést magába foglaló tájegység a Dél-Dunántúlon. Különleges éghajlati viszonyai révén hatalmas élővilággal rendelkezik, így tökéletes azok számára, akik szeretnek kirándulni, illetve élvezik a sokszínű flórát. Nem is beszélnék sokat erről a gyönyörű tájról, hiszen mindenkinek azt javaslom, hogy inkább személyesen látogasson el ide és élőben csodálja meg.

A park története

Te hányszor álmodoztál arról, hogy az égre nézve szabad szemmel is láthasd a legfényesebb csillagokat, hogy tökéletesen kirajzolódjon a tejút vagy, hogy egyszerűen megtaláld a csillagjegyed? „A Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetség, egy globális szervezet, mely célként tűzte ki, hogy feltérképezi azokat a helyeket, ahonnan külső zavaró fények nélkül szemlélhetik az emberek az éjszakai égboltot. Folyamatos éjszakai mérések, valamint a Magyar Csillagászati Egyesület és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság közös munkájának eredményeként 2009-ben – Európában elsőként, a skóciai Galloway Forest Parkkal közösen – a Zselici Tájvédelmi Körzet elnyerte a „Nemzetközi Csillagoségbolt-park” (International Dark Sky Park) címet. Hogy ennek mekkora jelentősége van, azt az is mutatja, hogy a cím elnyerésével 2009 végén, a világon mindösszesen 4 ilyen címet viselő park létezett.” olvasható a Zselici Csillagpark hivatalos weboldalán.

Lapozz, és megláthatod, milyen gyönyörű este a csillagos égbolt!

Oldalak

Szólj hozzá Te is!