Utazás

Vizuális élménysokk Pécsett: merülj el a színkavalkádban a Zsolnay Fényfesztiválon

Csütörtökön kezdődik a pécsi Zsolnay Fényfesztivál.

Fények, színek, programok, ámulás

pécsi Fényfesztivál fényfestés 2022 program Pécs esemény kultúra előadás cirkusz fellépés gasztro

Forrás: MTI/Sóki Tamás

Több mint száz program, nemzetközi fényfestő verseny és több ezer négyzetméternyi vetített épülethomlokzat is várja az érdeklődőket Pécsett a csütörtöktől vasárnapig zajló Zsolnay Fényfesztiválon.

A rendezvény egyik legjobban várt eseménye idén is a nemzetközi Zsolnay Light Art Fényfestőverseny lesz: ennek keretében a pécsi székesegyház monumentális homlokzatát keltik életre háromdimenziós, mozgó fényalkotásaikkal spanyol, francia, német, thaiföldi és magyar fényművészek - írja az MTI.

Az úgynevezett Fény útján a pécsi belváros 20 helyszínén láthatók majd fénylátványosságok, így Pécs ikonikus tereit, épületeit – mint a dzsámi, a Jókai tér vagy a Pécsi Nemzeti Színház – ragyogja be fényfestés, továbbá fényinstallációt kap a héten megnyíló új Pécsi Vásárcsarnok is.

Továbbá:

  • az angol Squidsoup csapatának több mint ötezer fénypontból álló alkotása az óceánba való alámerülés érzetét kelti. Az alkotásba be is sétálhat a közönség, miközben teljesen körülveszi a dinamikus fényinstalláció.
  • Victor Vasarely képzőművész, Pécs világhírű szülötte előtt két alkotással is tisztelegnek: az alkotó képi világát tovább gondolva „szőnek fényszőnyeget” a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának diákjai, míg a másik alkotás egy Vasarely-ihlette interaktív favetítés lesz a Csontváry Múzeummal szemben.
  • Fény formájában fog újra megelevenedni az a teniszpálya, amelyet a Zsolnay család a 20. század elején építtetett a Barbakán-árokban: a látogatók fény segítségével játszhatnak teniszmeccseket.

pécsi Zsolnay Fényfesztivál Pécs 2022 program esemény fesztivál fényfestés látvány programok előadás cirkusz

Forrás: MTI Fotó: Sóki Tamás
  • A francia Antonin Fourneau interaktív alkotása, a Waterlight Graffiti a Kossuth térre érkezik: egy nyolc méter széles LED-falon, víz segítségével készíthetnek fénygraffitiket a rendezvény látogatói.
  • Nappali fényprogramokkal is várja a Zsolnay Kulturális Negyed a látogatókat, a belvárosban pedig nemzetközi utcaszínházi produkciókat is meg lehet nézni.
  • A svájci Panorama Kino Theatre társulat a Széchenyi téren 360 fokban forgó mozit épít fel, de pécsi művészek varietéműsora is megtekinthető lesz.
  • Hangsúlyosan jelen lesz a vizualitás a zenei programokon is: fellép a Decolonize Your Mind Society, a Freakin' Disco Kamaraelektronika, a Zagar, a Siblicity, a lengyel audiovizuális művész Ari Dykier, Dj dork és Bernathy Zsiga is.

A 6. Zsolnay Fényfesztiválról további információk az esemény internetes oldalán, a fenyfesztival.hu-n olvashatók.

1.200 hazai táncos, 400 külföldi karneváli felvonuló és körülbelül 500.000 élővirág érkezik a Debreceni Virágkarneválra, mely már közel 3.000 ember közreműködésével valósul meg.

Leadfotó: MTI/Sóki Tamás

Oldalak

Utazás
Lifestyle
Közös akcióban értek tetten egy facebookos tűzifa-csalót a Nógrád Vármegyei fogyasztóvédelmi hatóság és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei - közölte a hivatal az MTI-vel...
Fashion&Beauty
A budapesti fashion weeken nemcsak a bemutatókon láthattunk izgalmas ruhakreációkat, de a magyar sztárok is igen különleges darabokban érkeztek a show-kra.
Utazás
A több ezer halálos áldozatot követelő földrengéssorozat legdrámaibb fotói a törökországi Kahramanmaras tartományban készültek.