Utazás

Pazar látványnak ígérkezik: a héten a szokásosnál sokkal fényesebb lesz a Vénusz

Az Esthajnalcsillagként is ismert planéta megédesíti a zord május utolsó napjait.

Még ragyogóbb lesz, mint eddig

A Vénusz a Naptól számítva a második bolygó - nevét Venusról, a szépség híres római istennőjéről kapta. Talán kevesen tudják, de az égitest a Hold után a legfényesebb objektum, mely a Földről, az éjszakai égboltról szabad szemmel is látható, sőt maximális fényességénél még nappal is kiszúrhatjuk, ha figyelmesen kémleljük az eget. Apró, ám szerfelett érdekes adalék, hogy mivel a Vénusz közelebb van a Naphoz, mint a Föld, és kering körülötte, ezért néhány hónapig a Naptól keletre, később néhány hónapig a Naptól nyugatra látható, változó távolságra - írja a Wikipédia. Mivel a planéta az úgynevezett kalauzcsillagok közé tartozik - azaz segítette az embereket a tájékozódásban -, számos szép elnevezéssel illették az idők folyamán. Hívták Hajnalcsillagnak és Esti csillagnak is - e nevek összeolvadásából keletkezett aztán a közismert Esthajnalcsillag kifejezés is. De térjünk vissza a Vénusz fényességének kérdéséhez! A Naprendszer jól ismert planétája már eddig is erőteljes ragyogásáról volt ismert, a héten azonban még könnyebben észrevehetjük majd, mint eddig. Érdemes lesz tehát ismét az égre szegeznünk tekintetünket!

Fotó: 123rf

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Oldalak

Utazás
Lifestyle
Immáron 10. alkalommal ítélték oda a Televíziós Újságírók Díját a legjobb tévés produkcióknak, műsorvezetőknek és televíziós színészeknek. A rangos kitüntetést ezúttal is a hazai sztárvilág...
Fashion&Beauty
Hamarosan felvehetjük a rövidnadrágokat, de ha érdekel, hogy melyik fazon lesz a divat idén, akkor nézd meg a cikkvégi galériánkat!
Home&Design
Két mexikói testvér nagyot álmodott és az egy szem szobanövényükből mára milliárdos értékű vállalkozást kreáltak.