Elöntötte Velencét a víz, de a turisták nem zavartatják magukat – Videó

Sokan az árvíz ellenére sem mondtak le a városnézésről.

Árvíz Velencében

Már nem csak a csatornákban, hanem az utcákon és a Szent Márk téren is hömpölyög a víz az olaszországi Velencében. Az előrejelzések szerint a vízállás 140 centiméteren tetőzik majd. Ilyen sok víz 1935 előtt nem érte a várost, azonban az ezredforduló óta már 12 alkalommal mértek ekkora, vagy még magasabb vízállást – írja az Euronews.

Vannak azonban, akik nem hagyják, hogy egy ilyen apróság elvegye a kedvüket a városnézéstől. A Szent Márk téren gumicsizmákban, vízhatlan cipővédőkben élvezik a látványosságot és sétálnak, fotózkodnak az emberek. Sőt vannak, akik a bokáig érő víz ellenére kiülnek a kávézók teraszaira is.

Velence különösen ki van téve az éghajlatváltozásnak, mivel egyedülálló módon faoszlopokon áll, amelyeket egyenesen a tengerfenékbe fúrtak, valamint 117 csatornája is van, amelyek átszövik az ősi vízi várost – írja az Origo cikke.

A több száz éves várost a Mose nevű mobilgát-rendszer védi, ezek a Lidónál, Malamoccónál és Chioggánál tartóztatják fel a vizet. A Vörös-tengert kettéválasztó Mózes nevét viselő gátrendszer az olasz mérnökök szerint akár 3 méteres árvíztől is meg tudja védeni a várost.

A legfrissebb tanulmányok szerint a város gyorsabban süllyed, mint korábban kiszámolták. A század végére akár 95 centimétert is emelkedhet a tengerszint.

Félelmetes, hogy ezeken a helyeken nem sokat ér az emberélet, ezért jobb, ha turistaként inkább csak átrepülünk a városok fölött, és nem teszünk nagyobb kitérőt – a bűnözés ugyanis a listán szereplő öt városban szinte már megállíthatatlan, így érdemes messziről elkerülni őket.

Leadfotó: 123rf

Oldalak