Vadmacskákat engedtek szabadon hazánkban - megrendítő videó

2020 tavaszán, kölyökként bukkantak rájuk, most pedig visszatértek a természetbe.

Kölyökként árvulhattak el

Elkeveredhetett az anyjától az a három vadmacska kölyök, akik még tavaly kerültek a Fővárosi Állat- és Növénykertbe mentett állatként. Munkatársaik felnevelték őket, és most visszatérhettek természetes élőhelyükre. A három testvér – egy nőstény és két hím – még kölyökként elárvulhatott, vagy elkeveredhetett az anyaállattól, így találták meg őket tavaly Felsőzsolca közelében, egy megbolygatott területen. Az állatok előbb a Mályi Madármentő Állomásra kerültek, majd néhány nappal később átszállították őket az állatkert Vadállatmentő Központjába. Az elmúlt hónapokban a szakemberek felnevelték a kölyköket, továbbá felkészítették őket arra, hogy a természetben, emberi segítség nélkül élhessenek. Ehhez különösen fontos, hogy az állatok megfelelő vadságúak maradjanak, mert ha kézhez szokott, túlságosan megszelídült állatok nehezebben boldogulnának.

Az állatokat február 26-án engedték el. Erre három különböző helyszínen került sor: a nőstény állatot a Heves-Borsodi-dombságban, a hímeket pedig a Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzetben, illetve a Tisza mellett, a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben engedték szabadon. Ezek az élőhelyek mind a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területéhez tartoznak. A helyszínek kiválasztásában fontos szempont volt, hogy lakott területektől távol eső, megfelelően természetes állapotú erdős területre kerüljenek. A testvérek így viszonylag nagy távolságra jutottak születési helyüktől és egymástól is, ami segítheti az új élőhelyeiken található vadmacskák populációjának genetikai frissítését: ez természetvédelmi szempontból igen hasznos. A vadmacska Magyarországon 1974 óta védett, 2012 óta fokozottan védett őshonos macskaféle ragadozónk, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke példányonként 250 ezer forint.

Többek közt Kulcsár Edina, Tolvai Reni és Szabó Péter is szerepel Budapest legnagyobb állatotthonának videójában, melynek célja az adó 1% felajánlások gyűjtése a menhely számára.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Szólj hozzá Te is!