Utazás a pokolba - Latin-Amerika börtönei

Nemrégiben egy hivatalos ellenőrző szerv, az Emberi Jogi Tanács hat tagja vizsgálatot végzett a brazíliai Paraíba állam fővárosában, Joao Pessoában működő Romeu Goncalves de Abrantes börtönben. Koszt, beteg és szomjas rabokkal teli, túlzsúfolt cellákat találtak.

Az őrök nem voltak hajlandók kinyitni nekik a büntetőszárnyat, amely hányadéktól és ürüléktől bűzlött, ezért a látogatók kénytelenek voltak a szellőzőaknán keresztül bedugni egy kamerát, amely világítatlan, berendezés nélküli cellákban tartott, meztelen foglyokat örökített meg.

Az őrök ugyan azt állították, hogy egy tervezett szökés miatt "átmenetileg" tartják őket ott, valójában már negyedik napja sínylődtek. Az őrök követelték, hogy adják át nekik a kamerát, és mivel nem tették, a vizsgálócsoport hat tagját őrizetbe vették. Három óráig voltak foglyok, mielőtt más állami tisztviselők kiszabadították őket.

Ezek a körülmények inkább általánosnak számítanak a latin-amerikai börtönökben, mintsem kivételnek. Az érintett országokban a lakosság nagyobb százaléka van börtönben, mint a világ más részein, és kevés latin-amerikai börtön tesz eleget kettős feladatának, annak, hogy a büntetés mellett segítse is a bűnözőket abban, hogy visszatérjenek a normális életbe. Azon túl, hogy a rabok gyakran brutális bánásmódnak vannak kitéve, sok börtönt maguk a bűnbandák irányítanak - írta a The Economist című brit hetilap.

Gyilkosságok és gyújtogatások
Az utóbbi egyik következménye, hogy megnőtt a börtönbeli gyilkosságok és a - sok esetben szándékosan előidézett - tűzesetek száma. A hondurasi Comayagua börtönében több mint 350 fogoly égett halálra februárban. Ugyanabban a hónapban Mexikóban a Zetas drogkartell három tucat bebörtönzött tagja 44 rabtársát ölte meg az apodacai börtönben, majd megszökött. Augusztusban legalább 26 rab halt meg a venezuelai Yare börtönben kirobbant bandaháborúban. A hatóságok később valóságos arzenált - gépkarabélyokat, mesterlövész-puskákat, egy géppuskát, kézigránátokat és két aknavetőt - koboztak el a foglyoktól. Majdnem harminc halálos áldozata volt egy másik venezuelai börtönben, az El Rodeóban tavaly kitört lázadásnak, amelynek során a bandafőnökök csaknem egy hónapig kitartottak a nemzeti gárda több ezer tagja ellenében.

A chilei főváros, Santiago San Miguel nevű börtönében 2010 decemberében, a rabok közti összecsapás során fellobbant tűz 81 embert ölt meg és 15-öt megsebesített. A túlélők szerint foglyok egy csoportja maga fabrikálta lángszóróval felgyújtotta a rivális csoport által matracokból emelt barikádot. A San Miguel nem tartozik a szigorú börtönök közé, és a chilei történelem legnagyobb börtöntüzének áldozatai ötéves vagy annál rövidebb büntetésüket töltötték olyan bűncselekményekért, mint a kalóz-DVD-k terjesztése és betöréses lopás.

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!