Utazás

Újabb csodás decemberi csillaghullást figyelhetünk meg az égbolton: egészen karácsony küszöbéig látható lesz

December 17-én vette kezdetét az Ursuidák csillaghullása: a raj pár nap múlva, december 22-én éri majd el maximumát. Ismét érdemes lesz az égre emelned a tekinteted, ha szereted a különleges látványosságokat.

Szemet gyönyörködtető látványosság a karácsonyi időszak küszöbén

Ismét lázban égnek a csillagászat elkötelezett hívei: december második felében újabb páratlanul látványos csillaghullás vette kezdetét, mely egészen a karácsonyt megelőző napokig megfigyelhető lesz majd az égbolton - hívta fel rá a figyelmet a Space.com. Az Ursuidák raja december 22-én éri el a maximumát.

A holdfázisból, valamint a nappali időpontból adódóan december 23-án, a hajnali órák lehetne ka legalkalmasabbak a meteorraj zavartalan megfigyelésére. A csúcs időszakában óránként maximum 22 fényjelenséget vehetünk szemügyre, ez azonban a gyakorlatban nem feltétlenül van így, sőt a 24.hu cikke szerint valójában egy túlzó felső becslés. Ha az égbolt kellőképpen sötét és felhőmentes, a tényleges szám 5-10 között mozoghat.

Az Ursuidáké nem tartozik a leghíresebb meteorhullások közé. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a decemberi hidegben az emberek nem szívesen töltenek huzamosabb időt a szabadban, másrészt az Ursuidákkal nagyjából egy időben érkeznek a Geminidák is, ez a raj pedig sokkal jobban vonzza az érdeklődők tömegeit.

A meteorok látszólag a Kis Medve (Ursa Minor) csillagkép felől érkeznek a Föld felé. A rajt a 8P/Tuttle üstökösről leváló törmelékek hozzák létre. Amikor bolygónk találkozik a darabkákkal, a légkörbe belépő szemcsék fényjelenségeket eredményeznek.

Fotó: 123rf

2021 februárjában a tudósok megfigyeltek egy meteort, melynek pályája és viselkedése alapján megkérdőjelezték, tényleg úgy alakult-e ki a Naprendszer, ahogy azt eddig hitték.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Fashion&Beauty
Sokszor éri baleset a körmeinket, éppen emiatt előfordul, hogy muszáj a többit is lereszelni. De ne aggódj, röviden hosszon is nagyon jól mutatnak az egyes manikűrök.
Lifestyle
A Bika ma könnyen megbánthat valakit, akit szeret. Napi horoszkóp!
Sztárok
Nem esett messze az alma a fájától! A szívdöglesztő Paris pont olyan megnyerő és sármos, mint világhírű édesapja, Pierce Brosnan.