Csontvázakat találtak egy újbudai építési területen – A kutatókat is meglepte a felfedezés

Középkori temetkezés nyomaira bukkantak a régészek a XI. kerületben. A Budapesti Történeti Múzeum munkatársai a középkorban elpusztult Kocsola falu temetőjét találhatták meg.

Középkori temetőt találtak Újbudán

Az őskori megtelepedési nyomok között egy sávban középkori temetkezésekre bukkantak a Budapesti Történeti Múzeum szakemberei, akik egy beruházást megelőző régészeti megfigyelést folytatnak Budapest 11. kerületében, a Budafoki út mellett összesen 5333 négyzetméteren – adta hírül a regeszet.aquincum.hu.

Az őskor emlékeinek felbukkanására számítani lehetett, mivel a területen a középső neolitikum van legintenzívebben jelen. Ennek oka abban keresendő, hogy az őskorban a Duna mellett szinte mindenhol időről időre megtelepedtek az emberek. Különösen igaz ez a budapesti folyószakasz nyugati partja mentén húzódó dombhátak tetejére, ahonnan szintén előkerültek már korábban újkőkori építményekhez tartozó cölöplyukak, valamint némi kerámiaanyag is a feltárt gödrökből. Az objektumok elhelyezkedése arról tanúskodik, hogy a 2019-ben megismert település északi szélét sikerült megfogni.

Azonban a kutatókat meglepetésként érte a most feltárt, eddig kevesebb mint egy tucat temetkezés, amely szinte beékelődött a neolit megtelepedési nyomok közé. A csontvázas sírok nyugat-keleti tájolásúak, a szegényes leletanyag alapján a középkorra lehet keltezni őket. Mivel a jelenlegi területtől kevéssel délre azonosították korábban a forrásokból csak alig ismert Kocsola falu néhány objektumát, feltételezhető, hogy ennek a középkor végét meg nem élő településnek a temetőjére sikerült most rábukkanni.

Mivel még csak a megfigyelés és a feltárás elején tartanak a BTM szakemberei, az elkövetkező hetekben feltehetően sok érdekes adalékkal szolgál a terület kutatása.

A náci katonák 1944-es megmozdulása az egyik legvéresebb tettként vonult be a történelembe.

Fotó és leadfotó: Kovács Olivér / regeszet.aquincum.hu/

Oldalak