Új fővárosa lesz Indonéziának: Nem találod ki, hogy miért!

Még nem tudni, melyik város lép a helyére.

Jakarta költözik

Ha eddig csuklóból tudtad a választ arra a kérdésre, hogy mi Indonézia fővárosa, akkor jobb, ha lassan-lassan elfelejted. A tervek szerint ugyanis hamarosan nem Jakarta lesz a székhelye a délkelet-ázsiai országnak.

Ez az oka

Nem másért döntött úgy az indonéz államfő, hogy elköltöztetik az ország fővárosát, mert Jakarta egyszerűen túlzsúfolt. Az egyébként is rendkívül sűrűn lakott Jáva szigetén - Indonézia 260 milliós lakosságának majdnem 60 százaléka itt él - fekvő városban több mint 10 millióan laknak, ráadásul az agglomerációban még körülbelül 3 millió ember él. A zsúfoltságot mi is mutathatná jobban, minthogy a jakartai közlekedési dugók évente 2 billió forint összegű veszteséget okoznak a gazdaságnak.

Süllyedő város

A túlzsúfoltság mellett az is az átköltöztetés mellett szól, hogy a mostani főváros alacsonyan fekvő területen van, amelyet gyakran fenyeget árvíz, ráadásul a talajvíz túlzott mértékű kinyerése miatt Jakarta egyre csak süllyed.

Nagy esélyes

Noha még nem tisztázott, hogy melyik város veszi majd át Jakarta szerepét, nagy valószínűséggel a szigetcsoport keleti része lesz a befutó. Az egyik esélyes a borneói Palangkaraya lehet, ahol már 300 ezer hektárnyi területet elő is készítettek az esetleges változásokra. A költözési folyamat akár tíz évig is eltarthat.

Fotók: Instagram.com; Leadfotó: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!