Egy darabka csoda Magyarországon - Hollywoodi csillogás, francia atmoszféra

Neked is hívogató Franciaország hangulata? Azok a gyönyörű épületek, a magukkal ragadó történetek és az atmoszféra! Mit szólnál, ha alig egy órát kellene utaznod valamennyit Pestről, hogy átélhesd ezt a csodát? Nem csalás, nem ámítás, ez a hely létezik! Bemutatjuk a turai Schossberger kastélyt!

Előkelő estélyek, majd kórházi ágyak

A kor egyik legmódosabb nemesi családja, a Schossberger család Ybl Miklóssal terveztette a gyönyörű neoreneszánsz kastélyt, ami bár jelenleg magánkézben van, látogatható. A története sem éppen unalmas: kezdetben igazi főúri élet zajlott itt, az elit fordult meg falai között. Később a Schossbergerek vagyoni nehézségei okán nem volt más választás, lassan feldarabolódott a birtok, eladásra kerültek a területek. A II. világháború alatt szovjetek állomásoztak itt, majd kórház, utána iskola is lett. Sok tulajdonosa volt azóta, és bár a felújítás folyamatos, belülről még mindig látszik, mit tettek az évek és az intenzív használat az épülettel. Ám ez egyáltalán nem vesz el az értékéből, a kastély szinte megköveteli a tiszteletet!

A zenét visszaverik a falak

Mintha visszacsöppentünk volna a 19. századba, nem csak az épület, de a kert is egy egészen különleges, por és könyvszagú, nosztalgikus atmoszférát áraszt magából. Meglepődünk talán, hogy rengeteg videóklipet forgattak már le itt? Wolf Kati dalához tündérmesévé változott a kastély, Tóth Gabiért talán még aggódunk is, ahogy a sötét kertben sétál, Barbee klipjében mintha horrorfilmek főszereplői elevenedtek volna meg.

Lapozz, cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Fotók: latvany-terkep.hu, youtube.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!