Utazás

Nem a jéghegy jelentette a legnagyobb veszélyt a Titanicra: a hajó sorsába bele volt kódolva korai pusztulása

Száztizenegy éve indult el első, s egyben utolsó útjára a Titanic nevű luxusgőzös, melyet igazi "úszó behemótnak" álmodtak meg a tervezői. Tudtad, hogy az elsüllyeszthetetlennek hitt hajó végzetét nem csak - és nem elsősorban - az a bizonyos jéghegy okozta?

Minden korabeli hajó eltörpült mellette

Száztizenegy évvel ezelőtt, 1912. április 14-én süllyedt el minden idők talán leghíresebb, legtöbbet emlegetett és legnagyobb mítosz övezte luxusgőzöse, a Titanic. Tervezői valóságos "úszó behemótnak" álmodták meg, és a görög mitológiából ismerős óriásokról, a titánokról nevezték el - idézi fel a Múlt-kor cikke. A hajó építésének munkálatai 1909 elején vették kezdetüket, mai árfolyamon számítva 70 milliárd forintból építették meg. Negyvenhatezer tonnát nyomott, hosszúsága elérte a 269, szélessége pedig a 28 métert. A korabeli sajtóban valóságos szenzációként számoltak be arról, hogy elkészült, és hamarosan nekivág az óceánnak a földkerekség legnagyobb személyszállító hajója - ugyanakkor már a Titanic megszületésének pillanatában akadtak olyan szakemberek, akik felhívták a figyelmet a luxusgőzös gigászi méreteiben rejlő veszélyre.

A hajót a józanabb, mérsékletre intő hangok dacára az egész közvélemény elsüllyeszthetetlennek hitte. A Titanic 1912 áprilisának azon a borzalmas éjjelén mégis jéghegynek ütközött. A katasztrófa során a hajón tartózkodó utasok közü 1517-en vesztek oda.
Kattints a további képekért!

Tűéles kép készült a Tejútrendszer legfiatalabb szupernójávát övező törmelékmezőről. A felvételeken olyasvalami is látható, amivel még a legrutinosabb szakértők sem tudnak mit kezdeni.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Utazás
December 10-től érvényes a MÁV–Volán-csoport új 2023/2024-es menetrendje, amely számos vonalon érinti a vasúti és a helyközi autóbuszos közlekedést, továbbá a HÉV-eket – közölte közlekedési társaság...
Sztárok
Nagyon úgy tűnik, hogy Joe Manganiello nem szomorkodott sokáig Sofia Vergarával való válása után, hiszen a színészre már is rátalált a szerelem egy 33 éves színésznő személyében.
Christmas
Az Időkép új térképe megmutatja, jelen állás szerint mekkora az esélye annak, hogy fehérbe borul a táj a lakóhelyeden karácsonykor.