Utazás

Három és fél évtizedes, ritka felvételek láttak napvilágot a Titanic roncsairól: ebbe a látványba te is beleborzongsz

A különleges videófelvételeket 1986 júliusában, 11 merülés során készítették, és a nagyközönség mindmáig nem férhetett hozzájuk.

"Mintha emberek néztek volna vissza ránk: kísérteties volt"

A publikum mindmáig nem láthatta azokat az egyedülálló videófelvételeket a Titanic roncsairól, melyek nem sokkal a luxushajó hullámsírjának felfedezése után, a nyolcvanas évek derekán készültek - most azonban végre felkerültek a világhálóra. A videót 1986 júliusában, 11 merülés során készítették: összesen 80 percnyi vágatlan anyagról van szó - írja a SkyNews cikke alapján a HVG.hu.

A Titanic első és egyben utolsó, Southamptonból New Yorkba tartó útján süllyedt el 1912. április 15-én, miután jéghegynek ütközött. A luxusgőzös fedélzetén tartózkodó utasok közül több mint 1500-an lelték halálukat az óceán habjai között. Az egykoron elsüllyeszthetetlennek hitt, legendás Titanic roncsait 1985 szeptemberében fedezték fel a Wood Hole Oceanográfiai Intézet, valamint a Francia Nemzeti Oceanográfiai Intézet munkatársai.

Robert Ballard, aki személyesen is közreműködött a roncsok felkutatásában, azt mondta, emberi maradványokat ugyan nem látott a hajó közelében, cipőket viszont igen. Olyan lábbeliket pillantott meg, melyek mintha egy anyáé és gyermekéé lettek volna. Amikor a szakemberek benéztek a hajóablakokon, Ballard szerint különös érzések kerítették őket hatalmukba: „Mintha emberek néztek volna vissza ránk. Kísérteties volt.”

Az említett videófelvételeket James Cameron 11 Oscar-díjjal elismert filmklasszikusának, a Titanicnak modernizált újrakiadásával párhuzamosan publikálják a világhálón.

Az 1997-ben bemutatott legendás katasztrófafilm, a Titanic egyes rajongói máig úgy érvelnek, hogy Jacknek (Leonardo DiCaprio) nem kellett volna meghalnia a történet végén. James Cameron, a szuperprodukció direktora most egy szakértő bevonásával rekonstruálta Jack 25 évvel ezelőtt leforgatott haláljelenetét, hogy a közönség végre dűlőre jusson a kérdésben: tényleg elkerülhető lett volna az ifjú hősszerelmes végzete?

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Lifestyle
Fashion&Beauty
A menyasszonyi sminktrendek minden időszakban egyre megújulnak, nincs ez másként ősszel sem, amikor is a meleg színek lágy összhangja kerül leginkább előtérbe.
Lifestyle
Szeptember elején a fiatal nő hozzáment a szerelméhez, Dominikhoz: miközben a színpadon a vendégek mondták a beszédjeiket, a menyasszony össze akart bújni a vőlegényével. Majd hirtelen ellökte a...