Utazás

Száguldó aszteroida tart a Föld felé: néhány órán belül súrolni fogja a bolygónkat

Az idegen égitest nagyjából akkora, mint egy teherautó, és közelebb lesz majd a planétánkhoz, mint több, a Föld körül keringő műhold.

Pár ezer kilométerre közelít meg minket

Felettébb izgalmas, eseménydús órák elé néznek a hivatásos űrkutatók és a csillagászat iránt érdeklődő laikusok: hamarosan egy teherautó méretű aszteroida közelíti majd meg a bolygónkat - írja friss cikkében a Gizmodo. Az idegen objektum gyakorlatilag súrolni fogja a Földet: magyar idő szerint január 27-én hajnali 1 óra körül halad majd el Dél-Amerika felett, hozzávetőleg 3600 kilométerrel - jósolja a Near Earth Asteroid Scout nevű veszélyfelmérő rendszer. De vajon kell-e aggódnunk az égitest miatt? Mi történne a bolygónkkal, ha esetleg becsapódna? Az utóbbi időszakban kiderült, hogy jelentékeny mértékben nőtt a Föld védelmére irányuló képességünk, amit ékesen bizonyít, hogy a DART-misszió keretében tavaly a NASA eltérített egy aszteroidát. Milyen kockázatot rejt hát magában a most érkező kisbolygó?

Lapozd fel galériánkat: rögtön megtudhatod, kell-e aggódnunk a felénk száguldó égitest miatt!

A 2023 BU névre keresztelt égitest minden valószínűség szerint nem fog becsapódni, de ez az egyik legközelebbi pályájú aszteroida, melyről valaha is feljegyzés készült.
Kattints a további képekért!

A Chasm-1 elnevezésű, mintegy 1550 négyzetkilométeres, azaz nagyjából három budapestnyi jéghegy vasárnap este szakadt le.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Ne legyen tabu! Az anyai kiégésről beszélt a szakértő
Utazás